Derfor er en tilstandsrapport en god idé for både køber og sælger

Bolig til salgAt skulle sælge sit hus og at skulle finde sin drømmebolig er en spændende og omfattende proces. Der er mange ting man skal tænke på og have styr på, uanset og man skal sælge eller købe en bolig. En af disse ting er blandt andet boligens tilstand.

Når man skal sælge sin bolig, er det en god idé at få udarbejdet en tilstandsrapport, der kan give køberen et overblik over tilstanden på den bolig de ønsker at købe. I denne artikel vil vi tage et nærmere kig på, hvorfor en tilstandsrapport er en fordel for både køber og sælger, samt hvad man skal være opmærksom på, når man får udarbejdet en tilstandsrapport.

Derudover giver vi dig som skal sælge din bolig en række gode råd til, hvordan du kan vedligeholde din bolig for at sikre en god tilstand og dermed gøre tilstandsrapporten bedre.

Fordele ved en tilstandsrapport for køber og sælger

Det er sælgeren der skal sørge for at få udarbejdet tilstandsrapporten på den bolig der skal sælges. Dette er dog ikke et krav, men kan være en god idé at gøre. Det skyldes, at en tilstandsrapport kan have fordele for både sælger og køber.

Fordele for sælger

For dig der skal sælge din bolig er en tilstandsrapport en god måde at øge køberens tillid, da du her kan fremvise et gyldigt dokument, som giver indblik i boligens nuværende tilstand. Når du har en tilstandsrapport, kan du på den måde gøre din bolig mere attraktiv, fordi du viser gennemsigtighed i forhold til boligens tilstand.

Tilstandsrapporten har desuden den fordel, at du fritages for dit 10-årige mangelansvar, når du får udarbejdet tilstandsrapporten og får lavet en ejerskifteforsikring. Dermed undgår du at skulle stå til ansvar for de eventuelle fejl og mangler der måtte være på boligen i op til 10 år, efter boligen er solgt.

Endelig kan tilstandsrapporten hjælpe dig med at fastsætte prisen på din bolig, da rapporten giver et overblik over, hvilke fejl og mangler der er på boligen, og hvilke skader der bør udbedres, hvilket kan have indflydelse på salgsprisen.

Salg af bolig

Fordele for køber

For dig som skal købe en bolig kan en tilstandsrapport være en fordel, fordi du får et indblik i boligens tilstand, og hvilke skader, fejl og mangler der er på boligen. Dermed undgår du eventuelle byggetekniske overraskelser, og at du risikerer at skulle betale mange penge for reparationer, efter du har købt boligen.

Med en tilstandsrapport kan du samtidig forhandle dig til en bedre pris på baggrund af de skader der er på boligen, eller du kan bede om at få udbedret nogle af de skader der er, inden du køber boligen til salgsprisen.

Tilstandsrapporten kan således være med til at give dig en større tryghed i bolighandlen, da du har fået det fulde overblik over boligens tilstand.

Hvad skal man være opmærksom på ved tilstandsrapporten

Når du som sælger skal have udarbejdet en tilstandsrapport er det vigtigt at vælge en byggesagkyndig, som er beskikket, uvildig og kompetent. Det er kun beskikkede bygningssagkyndige, som må udarbejde tilstandsrapporter, og det er derfor væsentligt at vælge en leverandør, som er beskikket, hvis du vil være sikker på at få en gyldig rapport. Det er derfor vigtigt, at du også vælger én der er beskikket.

Som køber bør du naturligvis tjekke tilstandsrapporten for de skader der er på boligen, og hvilken karakter skaderne har fået. Dog bør du også være opmærksom på de øvrige oplysninger, som bliver rapporteret i tilstandsrapporten. Dette indebærer blandt andet:

  • Hustypebeskrivelse dvs. hvilken ejendomskategori boligen sammenlignes med
  • Bygningsbeskrivelsen der fortæller om boligens arealer. HHhhhhhhhHerunder fremgår det, om der er bygningsdele, som den byggesagkyndige ikke har gennemgået, om der er bygninger der ikke er godkendt m.m.
  • Oplysninger om tagets levetid
  • Sælgerens oplysninger, herunder tidligere skader, fejl og mangler

Sådan sikrer du en god tilstand på boligen

Tilstandsrapporten består af en rapport over de skader, fejl og mangler, som den byggesagkyndige har fundet ved gennemgangen af boligen, og som er inddelt i karakterer, alt efter hvor alvorlige skaderne er.

Hvis der er kritiske eller alvorlige skader på boligen, som står beskrevet i tilstandsrapporten, kan det skræmme potentielle købere væk. Det er derfor en god idé at få udbedret disse, inden du får lavet tilstandsrapporten. Det kan for eksempel være, at taget er blevet nedslidt og har fået skader i inddækningen. Det kan også være, at vinduerne er gået i stykker, at vinduesrammerne er rådne, eller at de er dårligt isoleret.

Du kan desuden sikre en god tilstand på din bolig ved at sørge for en regelmæssig vedligeholdelse. Dette kan blandt andet omfatte:

  • Maling af loft og vægge
  • Tjek af elinstallationer og vandinstallationer
  • Tjek af tag, vinduer og døre

En regelmæssig vedligeholdelse kan både være med til at forlænge boligens levetid samt øge boligens værdi, når du skal sælge.