Det skal du have styr på, når du vil købe ejerlejlighed

lejlighed til salgDrømmer du om at købe din helt egen lejlighed? Så skal du være opmærksom på flere forskellige ting, så du undgår at blive snydt i købsprocessen. At købe sin egen ejerlejlighed er en stor beslutning, og derfor er det vigtigt, at du kender til disse ting, inden du køber.

Budget

Det er de færreste, der kan få lov at låne til en ny bolig, hvad enten det er en lejlighed eller hus, uden at have lagt et budget. Banken skal kunne se, hvordan din økonomi ser ud, og hvordan den eventuelt kan komme til at se ud, når du er bosat i boligen. Det er derfor også vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser omkring din økonomiske situation, inden du binder dig til et køb. Har du råd til alle afdrag og udgifter, der er forbundet med købet af lejligheden? Og har du også, selvom du måske bliver arbejdsløs? Når du ved, hvad du har råd til, både nu og på sigt, kan du bedre lægge et fremtidigt budget, som banken herefter kan godkende.

Salgsopstilling

Når du surfer online og researcher efter en ejerlejlighed, vil du støde på salgsopstillinger for de pågældende lejligheder. En salgsopstilling er det præsentationsmateriale, som sælger og ejendomsmægler har udarbejdet for den pågældende bolig. Heri finder du al den nødvendige information omkring ejerlejligheden. Dette indebærer bl.a. den samlede udbudspris, finansieringsmuligheder, herunder lån, udbetaling og mange andre vigtige ting, du bør vide inden køb. Udover dette vil salgsopstillingen som udgangspunkt også indeholder billeder eller video af lejligheden. Salgsopstillingen er således et af de vigtigste dokumenter du har brug for, når du søger efter den rette bolig. Med den kan du hurtigt danne dig et overblik over om boligen er relevant for dig, ud fra de angivne oplysninger. Har du råd, er lokationen god, stemmer den overens med dine ønsker? Osv. Når du har taget stilling til alt i salgsopstillingen, kan du gå videre i processen.

Tilstandsrapport

En tilstandsrapport giver dig svar på, om den ejerlejlighed du har set på, er værd at købe. Dog er der lidt andre regler for tilstandsrapporter ved ejerlejligheder. Det skyldes, at der ofte skal laves en rapport over hele bygningen samt en rapport kun over den pågældende lejlighed. Det er vigtigt, at du nøje læser tilstandsrapporten igennem, så du er sikker på, at du ikke misser nogle fejl og mangler. Når først du har overtaget og måske tegnet en ejerskifteforsikring, er det ikke længere sælgers ansvar, men derimod dit, hvis du opdager mangler og/eller skader på lejligheden. Er du i tvivl om, hvordan du skal tolke tilstandsrapporten, kan du altid få en byggesagkyndig til at gennemgå både rapporten og evt. boligen med dig.

Dokumenter vedr. ejerlejlighed og ejerforening

dokumenter ved boligsalgKøb af ejerlejlighed indeholder mange dokumenter, som du som køber skal have styr på. Udover ovenstående dokumenter, bør du ligeledes have styr på ejerforeningens økonomi og hvilke udgifter der er til denne. Du kan ligeledes få brug for at kende til opgørelser over vand- og varmeforbrug, energimærkning, relevante plantegninger og bygningsattester samt tinglysning af skødet. Når du har styr på alle disse dokumenter, er du bedre stillet ift. at træffe en endelig beslutning omkring køb af ejerlejlighed.