Sådan finder du den rette advokat

Find den rette advokat

Jura og lovgivning er kompliceret. Det kan være en gigantisk og uoverskuelig jungle at navigere i, og derfor er det for de fleste en god ide at engagere en advokat, når man skal kaste sig ud i noget, der kræver en vis ekspertise inden for lovgivning.

Har man besluttet sig for at hyre en advokat, kommer så det næste spørgsmål – hvem skal jeg vælge?

Det er vigtigt at vælge en advokat, der er den rette til opgaven. Om en advokat så er den rette eller ej kommer an på mange forskellige faktorer, og her er nogle aspekter, der værd at overveje, inden du beslutter dig for, hvem du vælger.

Skal det være en lokal?

Lokal advokat

For mange vil det være en god ide med en advokat, der er funderet lokalt. Grunden er meget simpel, nemlig at det som regel giver noget ekstra, at man kan sidde over for hinanden og se hinanden i øjnene, når man drøfter noget.

Det er bare ikke det samme at holde møde om en given sag over telefonen eller Skype, selvom det selvfølgelig til nogle ting er ideelt.

Bor man eksempelvis i Hadsten, skal man altså overveje en advokat i Favrskov, og bor man i Nykøbing Falster, skal man snarere kigge efter en advokat i Guldborgsund.

I nogle sager vil lokalt kendskab også være en fordel for en advokat, som simpelthen kan være mere effektiv, hvis han eller hun kender til lokalområdet og de forhold, der gør sig gældende omkring dig og din sag.

Hvor lange udsigter har sagen?

Advokatsag

Hvor langt en sag kan strække sig, kan have påvirkning på især to ting, som det er værd at have i baghovedet, når du skal vælge advokat.

Den første er, at hvis du føler, der er en nogenlunde risiko for, at sagen kan ryge i flere instanser, så er det værd at vælge en advokat, der kan følge med sagen hele vejen. Det har noget at gøre med den måde, vores domstole er skruet sammen.

Typisk starter en sag i byretten, som også har en fogedafdeling, og der er så mulighed for at anke en dom til Landsretten. Herfra er der mulighed for endnu en anke til højesteret, men det er kun sager af principiel karakter.

For at måtte føre en sag i Landsretten og Højesteret, skal man opfylde nogle bestemte krav. For at have foretræde for Landsretten, som det hedder, skal man have taget en landsretsprøve for at vise, at man kan sit kram. For at få foretræde for Højesteret, skal man have været i Landsretten med mindst 10 sager inden for de seneste 5 år.

Har man foretræde for Landsretten, har man som advokat ret til at sætte ’(L)’ i sin titel, og har man foretræde for Højesteret, må man skrive ’(H)’. Hold derfor øje med disse, når du kigger efter advokater.

Den anden ting, man skal have med i overvejelserne i forhold til en sags udsigter, er udgifter. Man skal selvfølgelig have råd til at betale sin advokat for dennes arbejde med sagen.

Jo længere en sag kan køre, des større grundlag er der også for, at advokatens honorar kan stige. Spørg derfor altid, om advokaten kan fortælle, hvad sagen kan komme til at koste dig, inden du indgår en aftale om advokatbistand.

Er det den rigtige person?

Find den rigtige advokat

Det skal på ingen måde forstås som en mistro til advokater – tværtimod. Det er dog heller ingen hemmelighed, at folk bare kommer forskelligt ud af det med hinanden, og det samme gælder dem, man har en professionel forbindelse med.

Nogle mennesker passer godt sammen med fåmælte, rolige personligheder, hvor andre kommer godt ud af det med mere snaksalige og energiske personligheder.

Der er intet galt i nogen af delene, men en juridisk sag kan være en hård proces at komme igennem, og derfor er det vigtigt, at du passer godt sammen med advokaten, og at du er tryg i relationen.

Hvad der giver den tryghed er fuldkommen individuelt, og derfor er det også nødvendigt at få en snak med en potentiel advokat, inden man reelt kan finde ud af, om ens personligheder passer sammen.

Her er der selvfølgelig også tilfælde, hvor personligheden ikke spiller så stor en rolle. Assistance til udarbejdelse af dokumenter som ægtepagter og testamenter kræver måske i mindre grad et match i personlighed end de langvarige sager.

I bund og grund handler det om at tænke sig om og forsøge at forudse, hvilke behov man vil have i forløbet med en given sag. Disse behov skal en advokat selvfølgelig kunne dække, og det finder man ofte bedst ud af ved at kontakte advokaterne og snakke med dem.