Sådan forebygger du akut diarré på ferien og herhjemme

diarré-paa-ferien

Akut diarré kaldes også for feriemave eller turistmave. Det skyldes, at det ofte opstår på rejser på grund af primitive forhold eller i forbindelse med indtagelse af mad og drikke på rejsen, der indeholder bakterier, som kan give diarré.

Men selvom akut diarré ofte opstår i forbindelse med rejseaktivitet, handler det dog langt fra kun om feriemave. Mange danskere oplever nemlig også problemer med akut diarré herhjemme. Det kan blandt andet være på grund af indtagelse af fødevarer med bakterier, som producerer toksiner. Det kan dog også være på grund af virus eller dårlige sanitære forhold.

På grund af COVID-19 er grænserne i øjeblikket lukkede. Det betyder, at rejsemulighederne er minimale, og derfor er risikoen for at få problemer med turistmave ikke umiddelbart så stor. Alligevel kan det være meget godt at være forberedt, når det igen bliver muligt at komme ud at rejse, eller hvis du bliver ramt akut diarré herhjemme. Derfor giver vi dig her gode råd til, hvordan du forebygger diarré.

Hvorfor opstår akut diarré

Akut diarré kan defineres ved tre eller flere afføringer dagligt, som typisk er løst og vandigt. I omkring 95% af tilfældene går den akutte diarré over af sig selv. Det sker typisk i løbet af et par dage eller en lille uges tid afhængig af årsagen.

Det er derfor heller ikke nødvendigt at gå til lægen, hvis du oplever at få akut diarré. Dog skal du gå til lægen, hvis den akutte diarré har varet ved i mere end en uge, hvis der er blod i afføringen, eller hvis du samtidig oplever høj feber eller symptomer på væskemangel.

Ved akut diarré vil der i mange tilfælde også være andre symptomer som opkastning, ondt i maven og feber. Det afhænger dog af, hvilke bakterier eller virussygdomme, der er årsagen til smitten. Derudover afhænger smittevejen også af, om det er bakterier eller en virus, der er tale om. Bakterier, der kan medvirke til diarré smitter i de fleste tilfælde gennem fødevarer. Virussygdomme derimod kan give akut diarré både gennem smitte fra person til person eller gennem fødevarer.mand-med-diarré

Forebyg diarré på ferien og i hjemmet

På rejsen er det vigtigt at drikke vand fra flaske, da vandet fra hanen indeholder bakterier, som vi ikke er vant til herhjemme. Postevand er derfor en hyppig smittekilde til bakterier, der kan give diarré. Sørg desuden også for at undgå isterninger, da de i mange tilfælde er lavet af vand fra hanen.

Derudover bør du undgå rå grøntsager og frugt, da disse kan være skyllet i postevand, samt rå fisk og skaldyr. Særligt i Afrika og Asien kan det være en god idé at spise mad, der er kogt eller gennemstegt for at undgå eventuelle bakterier. På ferien er det desuden også en god idé at sørge for at vaske hænder ofte og grundigt, da feriemave også kan skyldes bakterier på grund af dårlige sanitære forhold.

Herhjemme er der meget sjældent problemer med drikkevandet. Ofte er det heller ikke noget problem at spise råt kød og grøntsager i Danmark. En god håndhygiejne er derfor en af de vigtigste metoder til forebyggelse af akut diarré og kan til en vis grad forebygge spredningen af virus herhjemme.

Hvis du vil undgå akut diarré, er det desuden vigtigt, at du sørger for at have en god køkkenhygiejne i dit eget hjem. Sørg for altid at holde dine madvarer adskilt, så råt kød ikke kommer i kontakt med tilberedt kød. Husk desuden at bruge forskellige skærebrætter til forskellige typer madvarer.

Er du ramt af akut diarré – uanset om det er hjemme i Danmark eller på en ferierejse – er det altid godt at have nogle piller mod diarré ved hånden, som du kan bruge til behandling af akut diarré, når uheldet er ude. Det kan gøre rejsen og hverdagen herhjemme lidt bedre, når du ved, at du ikke behøver at lade diarréen gå over af sig selv, når du først er ramt, men kan behandle den hurtigt og effektivt.