Sådan sikrer du en sund tarmflora

Sund tarm

Mange mennesker har det sådan, at de først begynder at fokusere på deres krops velbefindende, når der er noget, der gør ondt. Smerter er en stor irritation, og derfor vil man gerne af med dem hurtigst muligt. Dog er det ingen hemmelighed, at kuren nogle gange kræver et langt sejt træk.

Er det eksempelvis maven der driller, kan det være et resultat af, at du ikke har givet din krop de rigtige værktøjer til at fungere optimalt. Derfor er der en række ting, du med fordel kan holde dig for øje, hvis du jævnligt døjer med maveproblemer.

Start med kosten

Når det kommer til mave, er det helt nærlæggende at se på, hvad man spiser, når man oplever problemer. En dårlig mave kan naturligvis skyldes, at man har spist noget, man ikke kunne tåle. Derudover kan det skyldes, at maden har indeholdt bakterier, der kan fremkalde ubehag.

Ser man bort fra disse enkeltepisoder, kan din hverdagskost også have meget at sige i forhold til dit generelle velbefindende. For alt hvad du kommer i munden skal groft sagt igennem maven. Og det kan give maven nogle udfordringer.

Grundet de teknologiske fremskridt som menneskeheden har gjort over de sidste årtier, har vi skabt nogle udfordringer for os selv. Vi forarbejder meget af vores mad, inden det bliver sat til salg i supermarkederne. Og færdigretter og lignende har aldrig været mere populære. Men kroppen er ikke fan.

Det skyldes blandt andet, at kroppen slet ikke er bygget til at håndtere de stoffer, der er i den type mad. Den udvikling som vores madvaner har gennemgået de sidste årtier er sket så hurtigt, at menneskekroppen slet ikke kan følge med. Derfor gælder det om at spise varieret, uforarbejdet og frisk mad, hvis man vil holde styr på maven. Back to basics så at sige.

Bevæg dig og drik rigeligt

Motion vand

En anden grundlæggende faktor i kampen for en sund krop er, at kroppen bliver holdt i gang. Motion er grundlæggende for, at kroppen bliver holdt sund og funktionel. Igen har den teknologiske udvikling overhalet vores kroppe, og det er ikke længere en naturlig del af overlevelsen at bevæg sig.

Derfor gælder det om at være særligt opmærksom på, at man får bevæget sig og dyrket motion. Det påvirker alt fra leddenes bevægelighed til fordøjelsen. Derfor kan kroppen også få problemer med disse ting, hvis man bliver for stillesiddende i hverdagen.

Mange der træner får et helt naturligt behov for væske, fordi man sveder. Men faktisk er væske helt essentielt, uanset om man træner hårdt eller ej. Det anbefales, at man drikker omkring to liter om dagen, og allerhelst vand. Dyrker man meget motion kan det være nødvendigt med mere, fordi man ganske naturligt mister en del væske ved at svede.

Skal man, så skal man

Selvom det nogle gange kommer ubelejligt, så er det altid en god ide at gå på toilettet, når behovet opstår. Der er ofte en grund til, at kroppen vil af med noget. Derfor kan det også give problemet, hvis man modarbejder kroppen. Det kan eksempelvis fører til forstoppelse.

Derudover er det faktisk en mindre kunst at gå ordentligt på toilettet. Kroppens opbygning gør, at den mest optimalt position for at toiletbesøg er på huk – ligesom hvis man besørger i skoven. Da de færreste dog har et hul i jorden som toilet, gælder det om at simulere denne stilling. Læn dig derfor godt fremover, eller skaf en lille skammel, du kan sætte fødderne på. På den måde skaber du den mest optimale mulighed for at komme af med de ting dine tarme har forarbejdet.

Står du i en situation, hvor du akut skal på toilettet, men hvor situationen ikke rigtig tillader det, er der hjælp at hente. Du kan eksempelvis ty til Imodium, hvis du oplever akut diarre.

Problemer med maven kan opstå af mange forskellige årsager, men hvis man forebygger problemerne, kan man forhindre nogle symptomer. Kort sagt handler det om varieret mad, der ikke er forarbejdet, rigeligt med væske og ikke mindst motion. Og så en accept af kroppens signaler. Så er man godt på vej mod en sund mave.