Sådan undgår du sygdomme i tandkød og tænder
Vil du gerne have stærke og sunde tænder, er det vigtigt med en god mundhygiejne, som kan være med til at holde sygdomme i tandkød og tænder på afstand. Derudover er det dog også en god idé at tænke over din kost og livsstil, da begge kan have indflydelse på både tænder og tandkød.
Selvom du måske børster tænderne grundigt hver dag, kan den mad og drikke du indtager nemlig være med til at påvirke dine tænders sundhed. Vil du gerne have sunde og stærke tænder og tandkød uden sygdomme og skader, er det derfor vigtigt, at du udover at sørge for en god mundhygiejne tænker over, hvad du spiser og drikker.
4 sygdomme i tandkød og tænder
Sørger du ikke for en god mundhygiejne, kan du risikere at få nogle af de fire nedenstående tand- og tandkødssygdomme.
Huller i tænderne
Den sukkerholdige mad og drikke vi indtager, kan være med til at give huller i tænderne. Huller i tænderne skyldes en bakterieinfektion som følge af at bakteriebelægninger får lov til at blive på tænderne i længere tid. Disse belægninger kaldes i daglig tale også for plak, og vil man undgå huller i tænderne, er det vigtigt at denne plak fjernes.
Huller i tænderne opstår ved, at nogle af de bakteriearter som er i plakken begynder at producere syre ud af den sukker de får tilført. Den sukker man indtager gennem mad og drikke bliver på den måde omdannet til syre, hvilket kan give huller i tænderne.
Tandkødsbetændelse
Ligesom plak kan give huller i tænderne, kan plak også være årsagen til tandkødsbetændelse. Tandkødsbetændelse opstår ved, at der igennem en længere periode har siddet plak mellem tænderne eller mellem tænderne og tandkødet. Dette kan resultere i, at tandkødet begynder at bløde, når man børster med tandbørsten.
Rigtig mange oplever at have tandkødsbetændelse på et tidspunkt i deres liv. Det skyldes, at den plak der sidder mellem tænder og tandkød til tider kan være svær at få væk. For at undgå tandkødsbetændelse er det dog vigtigt at madrester og bakterier bliver fjernet helt fra tænderne hver dag.
Paradentose
Har man tandkødsbetændelse kan det i værste fald udvikle sig til paradentose, hvis ikke det bliver behandlet. Paradentose er en betændelsestilstand i kæbeknoglen, som holder tænderne fast. Betændelsen medfører, at knoglen der holder tanden fast bliver nedbrudt langsomt, hvilket på sigt kan resultere i, at tanden løsner sig, flytter sig eller falder ud.
Da paradentose opstår som følge af en ubehandlet tandkødsbetændelse, er det vigtigt at få tandkødsbetændelsen behandlet, så snart man opdager det. Paradentose udvikler sig dog langsomt, og tandlægen vil derfor også kunne opdage, hvis du har paradentose, så det kan blive behandlet.
Syreskader
Syreskader er et stort problem, som særligt kan have konsekvenser for dine tænders sundhed. Syreskader opstår som følge af indtagelse af syreholdige og søde drikkevarer og mad, hvilket er med til at ætse tandemaljen og gøre den tyndere.
Syreskader kan blandt andet ses ved, at tændernes størrelse bliver mindre som følge af at noget af tandemaljen er opløst. Synlige syreskader kan derudover også ses ved, at tænderne bliver mere gule, fordi emaljen er blevet så tynd, at tanden kan ses igennem.
Endelig kan syreskader også gøre tænderne mere følsomme, fordi kalken i emaljen er ætset væk, hvilket kan resultere i isninger i tænderne.
Gode råd til at undgå tand- og tandkødssygdomme
For at undgå ovenstående fire tand- og tandkødssygdomme er det som tidligere nævnt vigtigt med en god mundhygiejne og eventuelt ændringer i kostvaner og livsstil.
Tips til ændringer i din kost og livsstil
Vil du undgå plak og syreskader, er det en god idé at skrue ned for indtaget af sukkerholdige og syreholdige drikke og madvarer. Hvis du alligevel drikker sukker- eller syreholdige drikke bør du drikke store slurke i stedet for små, så du har drikken i så kort tid i munden som muligt. Derudover er det en god idé at huske at skylle munden i vand efterfølgende.
Det er desuden en god idé at vente mellem en halv til en hel time med at børste tænder efter du har spist eller drukket. Hvis du børster tænder lige efter indtagelse af sukker- eller syreholdigt mad eller drikke, kan emaljen nemlig tage skade.
Tips til en god mundhygiejne
Vil du gerne undgå sygdomme i tænder og tandkød og have en sund og stærk mund, er det først og fremmest vigtigt, at du sørger for en god mundhygiejne og en daglig pleje af dine tænder. Det betyder blandt andet, at du skal sørge for at børste tænderne helt rene to gange om dagen. Det er vigtigt at tænderne føles glatte, så du har børstet alle bakteriebelægninger væk.
Når du børster dine tænder, er det desuden vigtigt, at du bruger en tandpasta med fluor. Brug gerne en tandpasta som indeholder 1450 ppm fluor. Hos mærket Colgate kan du finde et udvalg af gode tandpastaer, som indeholder den anbefalede mængde.
Efter du har børstet tænder, skal du helst undgå at skylle dine tænder, da du ellers skyller fluoren væk. Husk også at bruge tandtråd eller en mellemrumsbørste til at fjerne eventuelle bakterier der ikke er kommet væk ved tandbørstningen.
Vil du gerne have en sund mund, er det desuden vigtigt, at du sørger for at tage af sted til dine regelmæssige tandlægebesøg for at få en tandrensning. Tandlægen vil desuden kunne hjælpe dig med at holde øje med, at din mundhygiejne er i orden, samt at du ikke har nogle tand- eller tandkødssygdomme.