Selvstændige kan også få en god work-life balance med disse 4 råd

At være selvstændig er hårdt arbejde. Uanset om du lige er startet eller om du har været i gang i flere år. Rigtig mange selvstændige og særligt dem der lige er startet op, arbejder 50+ timer om ugen, hvilket kan gøre det svært at få tid til meget andet end lige netop ens virksomhed.

Men på sigt kan det godt gå hen og tage pusten fra dig, hvis ikke du er opmærksom på at holde fri en gang imellem og bruge tiden på din familie eller din hobby.

Derfor har vi samlet en række gode råd til dig, der gerne vil være bedre til at få familielivet og arbejdet som selvstændig til at fungere bedre.

Sørg for at holde fri

Hvis du vil undgå at blive stresset og træt af dit job, fordi du arbejder hele tiden, så skal du sørge for at holde fri jævnligt. At holde fri fra arbejdet giver dig både fysisk og psykisk ro, så du bedre kan slappe af og komme ned i gear. Selvom du rigtig gerne vil arbejde for at nå i mål, eller der liiige mangler den sidste mail, der skal afsendes, så er fritiden enormt vigtigt for dit mentale helbred. Det betyder også, at du bør holde fri i weekenderne, eller om aftenen, så der også er tid til privatlivet. Du kan bl.a. have en kalender koblet sammen med dit e-mailsystem, hvor du tydeligt skriver ind, hvad du skal nå, og hvor lang tid det skal tage. På den måde får du overblik over dine opgaver, men samtidig også plads til fritiden.

Skab faste rutiner

I forlængelse af, at du skal holde fri, så bør du også have dig nogle faste rutiner for, hvornår du gør hvad. Det er ikke nødvendigt at tjekke din mail, hver gang du ser, der er kommet en. Du kan med fordel tjekke din mail i intervaller, måske 2 gange om dagen. Få lagt det i kalenderen, så du har en fast rutine. Det samme gælder for mange andre ting i løbet af dagen som eks. frokost, hvor du ikke bør spise foran din computer, og hvornår du møder ind og holder fri.

Undgå hjemmearbejde

Hos mange nyopstartede selvstændige kan fritid og arbejdsliv hurtigt glide sammen, fordi de måske sidder hjemme på eget kontor og arbejder. Det kan gøre det svært at holde helt fri, fordi du hele tiden har mulighed for at gå ind på kontoret og arbejde. Hvis du vælger at få dit eget kontor, evt. sammen med andre iværksættere eller selvstændige, så har du et sted, som er din egentlige arbejdsplads. Dermed kan du også nemmere holde fri og tage hjem fra arbejde, hvor dit hjem så er forbeholdt din fritid. Du får med andre ord adskilt dit arbejdsliv og privatliv på fysisk vis. Bor du i nærheden af Aarhus, kan dette kontorfællesskab i Aarhus, måske være det ideelle sted for dig. Her har du mulighed for at sidde med andre selvstændige erhvervsdrivende i et åbent kontor, eller sidde alene på dit helt eget kontor. Et kontorfællesskab er en god og prisvenlig mulighed for dig, da du altid kan opsige lejemålet igen, og der er alle faciliteter inklusiv i lejen.

Få hjælp, der hvor der er behov for det

Selvom du er startet som selvstændig og gerne vil gøre så meget muligt selv, så er det ikke et dårligt tegn at bede om hjælp. Det er de færreste der rent faktisk ved alt om alting ifm. at stifte egen virksomhed, og derfor kan det være en god idé at hente hjælp udefra. Det kan eks. være en ekstern bogholder, der holder styr på regnskabet for dig, eller en receptionist/administrativ medarbejder der holder styr på dine aftaler, møder eller lign. Når du får hjælp fra andre, hvad enten det er til det ene eller andet, kan du fokusere på det, der er vigtigst – nemlig at hive kunder ind i virksomheden.