8 gode tips til et smukt og sundt hår

fra slidt og spaltet haar til sundt og smukt haar

Drømmer du også om lækkert blødt, sundt og smukt hår? Så skal du læse med her, hvor vi giver dig en række gode tips til, hvordan du plejer og passer på dit hår, så du kan vise din smukke manke frem med glæde og stolthed.

De fleste ved, at brug af varmeapparater kan skade håret, men faktisk er der en lang række af forskellige ting, der har indflydelse på hårets tilstand. Vind og vejr spiller for eksempel en stor rolle og kan være med til at gøre håret både tørt og slidt. Derudover har den måde du vasker og tørrer dit hår også indflydelse på hårets tilstand.

Hvis du gerne vil have et lækkert hår, er det derfor også en god idé at være opmærksom på, hvordan du plejer dit hår. Herunder giver vi dig en række gode råd til, hvad du skal gøre for at få et sundt og smukt hår.

1. Undgå at vaske håret hver dag

Flere og flere undlader at vaske deres hår hver dag, og med god grund. Den daglige hårvask er nemlig slet ikke sundt for håret, og du risikerer at håret bliver tørt og glansløst, fordi du vasker alle de naturlige olier i håret væk.

I stedet for at vaske håret hver dag bør du derfor nøjes med at vaske håret hver anden dag eller et par gange om ugen, afhængig af hvor fedtet dit hår bliver. Hvis du føler, at dit hår er alt for fedtet imellem hårvaskene, kan du eventuelt give håret en smule tørshampoo.

2. Vask håret to gange

Når du ikke vasker hår hver dag, kan der hurtigt opbygge sig en masse snavs, fedt og produktrester i håret. Det er derfor vigtigt, at du vasker håret to gange med shampoo de dage du vasker hår. Første gang vasker du al snavs og skidt ud af håret. Anden gang vasker du håret rent, så det er helt fint og friskt igen.

3. Brug balsam i længderne

Balsam er helt afgørende, hvis du gerne vil have blødt og glansfuldt hår, og du samtidig gerne vil kunne redde dit filtreret hår igennem efter du har vasket det med shampoo. Sørg derfor at bruge balsam hver gang efter du har brug shampoo.

Men skal balsammen i hele håret eller kun spidserne? Der har været meget diskussion om, hvorvidt balsam skal i hele håret, eller det kun skal i længderne fra ørerne og ned. Hvorvidt du skal gøre det ene eller det andet afhænger af, hvilken hårtype du har.

Et fint og fladt hår kan hurtigt blive tynget og fedtet af balsam i hovedbunden, men kan samtidig have gavn af en smule, da håret kan have nemt ved at knække. Omvendt kan krøllet hår have brug for den fugt og pleje, der er i balsammen, i hele håret.

4. Husk at bruge hårkur

Udover shampoo og balsam kan det være en god idé at bruge en hårkur med jævne mellemrum. En hårkur hjælper med at give dit hår en masse fugt, pleje og næring, og beskytter samtidig mod slid, hvilket kan være med til at gøre håret mere modstandsdygtigt over for vind og vejr.

Brug derfor en hårkur ca. hver anden uge efter du har vasket håret og afslut med balsam. Vil du have mest ud af din hårkur er det en god idé at vælge én, som passer til lige netop din hårtype.

Pige bruger haarkur

5. Tør og red håret forsigtigt

Håret er meget skrøbeligt, når det er vådt, og har også en større tendens til at filtre sammen. Når du har været i bad, er det derfor vigtigt, at du tørrer håret forsigtigt ved at kramme og vride håret i håndklædet. På den måde undgår du at slide for meget på håret, og undgår samtidig at håret bliver kruset og filtret.

Når du skal rede håret, er det også her vigtigt, at du er forsigtig. Mange anbefaler derfor, at du reder håret, inden du vasker det, da du på den måde undgår at håret bliver filtret og at det knækker, når du reder det, mens det er vådt.

Vil du alligevel gerne rede håret, mens det er vådt, skal du rede det forsigtigt og tage længderne først for derefter at rede håret oppefra og ned. På den måde mindsker du risikoen for, at håret knækker. Brug også gerne en bredtandet kam eller en god børste, som er skånsom mod håret.

6. Pas på varmen og husk varmebeskyttelse

Skal du ud i frostvejr kort tid efter du har været i bad, er det en god idé at tørre håret med en hårtørrer først, da det våde hår ellers kan tage skade af det kolde vejr. Når du føntørrer håret, er det dog vigtigt, at luften ikke er for varm.

En høj varme på føntørreren kan nemlig skade håret og gøre det slidt. Dette gælder også, hvis du bruger glattejern og krøllejern. Sørg derfor for at hårtørreren står på laveste varme og at dine andre varmeapparater er indstillet til max 185 grader.

Når du bruger varmeapparater, er det desuden vigtigt, at du husker at bruge et varmebeskyttende produkt først, da det beskytter håret. Undlad ellers at bruge en masse andre hårprodukter, da det ofte skader mere end det gør gavn.

7. Få klippet spidserne

Selvom du kan gøre meget for at pleje dit hår, så det bliver sundt og smukt at se på, er det alligevel vigtigt, at du får klippet spidserne ind imellem. Alt hår bliver slidt med tiden, og vil du undgå tørre, slidte og spaltede spidser, er det vigtigt, at du får klippet spidserne med jævne mellemrum.

Det er forskelligt, hvor ofte du behøver at få klippet spidser. Nogle kan nøjes med hver 3. måned eller hvert halve år, mens andre har behov for at blive klippet hver 6.-8. uge. Spørg eventuelt din frisør, hvor ofte hun mener, at dit hår skal klippes.

Når nu du alligevel er ved frisøren, kan du desuden også med fordel spørge, om hun har nogle gode råd til, hvordan du bedst muligt plejer netop dit hår.

8. Overvej kosttilskud til håret

Det skader ikke at snyde lidt, i hvert fald ikke når det kommer til at få et flot hår. Er du ikke udstyret med en fyldig hårpragt fra naturens side, kan du således hjælpe håret lidt på vej ved at tage kosttilskud til håret. Der findes rigtig mange forskellige typer kosttilskud til håret, og de findes både som vingummier og tabletter. Vælg derfor den type hårkosttilskud du bedst kan lide.

Når du begynder på dine kosttilskud til håret, er det vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed. Der kan nemlig godt gå et par måneder, før du overhovedet vil begynde at se nogle resultater.