Tre gode råd til brug af næsespray, når du er forkølet

Gode råd til brug af næsespray

De fleste danskere har brugt en næsespray på et eller andet tidspunkt, og i mange tilfælde har det været i forbindelse med forkølelse. En del af den irriterende sygdom er nemlig, at næsen kan føles stoppet.

Den stoppede næse er faktisk slimhinderne i næsen, der hæver, og så en øget produktion af slim og snot.

Lige præcis det er næsesprays mod forkølelse godt for, for de går nemlig ind og bremser noget af slimproduktionen og formindsker hævelsen af slimhinden.

Som regel er lindringen meget hurtig – i nogle tilfælde i løbet af få minutter – og det er en af grundene til, at næsesprays er meget populære mod forkølelsessymptomer.

Man skal dog passe på med at bruge næsesprays for meget, selvom de er effektive. Det aktive stof i nogle af de mest populære næsesprays hedder xylometazolin, og det findes i blandt andet produkter som Zymelin.

Det skal man, fordi hvis man bruger for meget næsespray, risikerer man faktisk modsatte effekt. Jævnlig brug af næsespray kan faktisk ende med at betyde, at næsen stopper til, og derfor skal man læse indlægssedlen for at sikre, at man ikke bruger sprayen for længe.

Råd nummer 1 – retning

Retning af næsespray

Det første råd har man måske fundet ud af ved erfaring, men har man ikke det endnu, kan dette råd måske gøre det lidt lettere at håndtere sprayen i næsen.

Når du bruger næsespray, skal den ikke bare jages op i næsen, og så trykker du. Der er lidt mere teknik og finesse end det, hvis du vil have en behageligere og mere effektiv oplevelse. Derfor skal du sørge for, at tuden på næsesprayen ikke peger direkte op i det bagerste af næsen.

Derfor skal næsesprayen pege en smule udad, når du bruger den. Udad i retning mod kinden – ikke udad i retning mod området foran dig, vel at mærke.

Det er også for mange irriterende, hvis man kommer til at pege sprayen for meget indad, så næseskillevæggen får et sprøjt med fuld hammer.

Råd nummer 2 – træk vejret roligt

Selvom man skal indånde sprayen for at sikre, at den rent faktisk ryger ind i næsen og ikke bliver pustet ud med det samme, så tag det roligt. Det er hverken rart eller hensigtsmæssigt at suge luft ind med lungernes fulde kapacitet.

Sprayen skal nemlig ikke indhaleres, men blive i næsen, og derfor skal man ikke give den alt for meget gas med indåndingen.

I tråd med det første råd kan det også være ubehageligt, hvis man får indsnuset næsesprayen så langt op i næsen, at det rammer det allerbagerste.

Derfor er rådet at trække vejret mere normalt – måske tage en dybere indånding, end man ellers ville, men ikke gøre det meget hårdere.

Råd nummer 3 – ram flere steder

Ram flere steder med næsespray

Jovist, det ligger i tråd med det første råd, men det er ikke helt det samme. Det første råd handler om, at man ikke skal sprøjte medicinen direkte in i næseskillevæggen eller det bagerste af næsen, som kan blive ømt og irriteret.

Dette råd handler om, at man skal forsøge at variere, hvor i næsen man sigter, når man har styret uden om de ømme områder.

Hvis man sprayer det samme sted i næsen hver gang og bruger næsespray over en længere periode, risikerer man nemlig at få næseblod.

Overordnet set kan huden i næsen være relativt sart, og derfor kan den ikke altid klare den belastning forkølelsen medfører og ovenikøbet klare sprays flere gange på klods hold.

Uden for nummer – hygiejne

Det er ikke talt med som et reelt råd, fordi det burde være naturligt for de fleste. Hygiejnen skal have en vis opmærksomhed, når man er syg, og det gælder også næsesprayen.

Husk derfor at vaske hænder, når du har brugt næsespray, så du ikke smitter andre, og det er også en god ide at gøre, inden man bruger den. Har man bakterier siddende på hænderne, er der ingen grund til at smøre dem op i næsen igen.

Man får forkølelse på grund af en virus, og der er altså ikke meget andet at gøre end at vente på, at kroppen selv har bekæmpet den.

Husråd som godt med (varm) væske, dyne om kroppen døgnet rundt, og hvad der ellers måtte være af husråd er godt, men du går altså rundt med en infektion i kroppen – husk det, så du ikke smitter andre.