Vinteren er på vej: Sådan forbereder du dit immunforsvar

Forbered dit immunforsvar på vinteren

Efteråret har meldt sin ankomst, og det betyder kortere dage, længere nætter og koldere temperaturer. Selvom de mørke tider indbyder til hygge og stearinlys, er det ofte også den tid på året, hvor de fleste af os skranter en smule og influenzaen banker på.

Et stærkt og solidt immunforsvar er vigtigt året rundt, men særligt i efteråret og i vinterperioden, hvor vi er særligt modtagelige over for diverse bakterier og sygdomme. Vores overskud er måske ikke så stort, som hvad der er tilfældet i sommerperioden, og mange finder det derfor svært at få dyrket motion, lavet sund mad og i det hele taget at holde kroppen i balance.

Der findes mange forskellige måder, hvorpå man kan styrke sit immunforsvar. Når vores krop er i balance, når vi er glade, og når vi trives, vil vores immunforsvar ofte gøre det samme.

Mælkesyrebakterier er din genvej

Mælkesyrebakterier

Det virker måske absurd, at vi skal bruge bakterier til at undgå bakterier. Ikke desto mindre er mælkesyrebakterier nærmest afgørende for et godt immunforsvar. Mælkesyrebakterierne er de gode bakterier, som er med til at opretholde en balance i vores tarmflora.

De er nemlig med til at stimulere tarmens bevægelser og celledelingen på indersiden af tarmen. Derudover er mælkesyrebakterierne også med til at regulere pH-værdien, så skadelige bakterier og svampe dør, og balancen dermed opretholdes.

Mælkesyrebakterier findes blandt andet i mælkeprodukter som for eksempel A38, Cultura og Skyr. Det kan måske være svært at få alle de anbefalede mælkesyrebakterier blot gennem mad, og derfor findes de også som kosttilskud, der altså kan bruges som et supplement til den daglige kost.

Find balance i kroppen – og i livet

Krop og liv i balance

Balance er nøgleordet for et godt immunforsvar. Både i tarmfloraen, som mælkesyrebakterier kan bidrage til, i kroppen og i livet.

Balancen skabes gennem velvære. Det handler om at dyrke motion og spise sundt samtidig med, at det er vigtigt, at man sætter tid af til socialt samvær og andre ting, der gør os glade. Balancen mellem en livsstil med sund kost samt motion og en livsstil der gør dig glad, er med til at styrke dit immunforsvar.

Hvis du føler dig stresset, vil det hurtigt smitte af på dit immunforsvar. Det handler altså om at finde den bedste version af sig selv og få alting til at gå op i en højere enhed – også selvom det kan være svært i en travl og hektisk hverdag.

Fyld kroppen med det den har godt af

Ingefær citrus gurkemeje hvidløg

De fleste ved, at det er vigtigt, at vi får de vitaminer og mineraler, vi har brug for. Men faktisk er der mere, man kan gøre i takt med, at man ønsker et stærkere immunforsvar.

Der findes nemlig særligt immunstyrkende mad som for eksempel:

  • Hvidløg
  • Gurkemeje
  • Ingefær
  • Citrusfrugter
  • Grøn te

Ovenstående er nemlig nærende fødevarer, der alle er rige på antioxidanter. Mange indtager for eksempel ingefær og gurkemeje gennem hjemmelavet juice, som udover at styrke immunforsvaret, også er med til at booste din dag, hvis du indtager det om morgenen vel og mærket.

Endeligt har økologi også en positiv effekt på immunforsvaret. Særligt økologiske grøntsager bidrager til et styrket immunforsvar, og du kan altså med fordel spise økologisk i nogen grad.

Som nævnt handler det om at skabe en balance. Spis sund mad med antioxidanter og mælkesyrebakterier og undgå sukker, hvide kulhydrater og fastfood – men husk at give dig selv lov til lidt sødt en gang imellem også. Det er balancen i det hele, der skaber det gode immunforsvar, så du undgår influenzaen, og er sygdomsfri – også i vinterhalvåret.