Vitaminer er vigtige hele livet

vitaminer familie sundhed kosttilskud

De fleste af os har nok hørt, at det er vigtigt vi får rigeligt med vitaminer og mineraler, hvis vi skal være sunde og raske. Men for nogle bliver det måske også en meget ukonkret guideline. For hvilke vitaminer og mineraler er vigtige, hvor meget skal der til og hvornår er det vigtigt med hvilke vitaminer?

Forvirringen skyldes muligvis, at vi bliver bombarderet med råd og vejledninger om, hvad vi bør spise. Men samtidig får vi også at vide, at for mange vitaminer kan være skadelige. Så hvad skal man egentlig rette sig efter?

Alderen gør en forskel

En af de ting, der afgør hvilke vitaminer og mineraler man skal være særligt opmærksom på at få er alderen. Det skyldes kroppens udvikling og behov i bestemt faser. Men ligeså væsentligt hænger det sammen med de handlingsmønstre, der typisk forbindes med bestemte aldersgrupper.

Er du eksempelvis gravid, er det vigtigt at du får blandt andet kalk og jern nok, fordi det er med til at sikrer, at fosteret får en regelmæssig og sund udvikling af både krop og organer. Og da du som mor alene har indflydelse på, hvad barnet får af næring, er det vigtigt at være opmærksom her.

I takt med at barnet vokser op og bliver ældre, begynder det i højere grad selv at bestemme, hvad det spiser. Det er stadig vigtigt, at børnene vokser ordentligt, og derfor er kalk og jern stadig væsentligt. Dog er det sandsynligt, at de får en tilstrækkelig mængde gennem deres almindelige kost. Derfor kan kosttilskud være helt unødvendige, så længe kosten er sund og varieret.

Fysisk aktivitet gavner også i en høj alder

vitaminer beveagelse motion sund alder

Samme tanke ligger til grund for, at man i takt med, at man bliver ældre, kan få behov for igen at supplere sin kost med ekstra vitaminer. Mange ældre spiser nemlig ikke de samme mængder mad, som de tidligere gjorde. Det gør det helt naturligt mere besværligt at opnå den anbefalede mængde vitaminer og mineraler gennem kosten.

Samtidig får mange ældre nedsat deres førlighed, hvilket desværre tit afskrækker dem fra en del fysisk aktivitet. Det vil dog i sidste ende ikke fører til andet end en forværring af førligheden. Derfor skal man i stedet sørger for at bruge sine muskler og knogler, for at holde dem stærke.

Det er dog ingen hemmelighed, at kroppen starter sit forfald allerede i de tidlige voksenår, og derfor er den helt naturligt ikke så stærk, når man kommer op i alderen. Dog kan man stadig nedsætte den hastighed som kroppen forfalder med ved at holde sig i gang.

Ældre kan have gavn af kosttilskud

Derfor kan det også som ældre give mening at tage kosttilskud for at sikrer, at kroppen får de vitaminer, den har brug for for at holde sig i gang. Der findes en lang række tilskud, som kan hjælpe seniorer med at besvare førligheden, så de kan være aktive selv i en høj alder. Apovit er en af disse, som har lavet vitaminer målrettet ældre mennesker. De sørger for at dække ind på alle de områder, hvor ældre mennesker ofte halter bagefter.

Det er en let måde at sikrer sig, at kroppen ikke ender med at mangle vitale vitaminer eller mineraler. Hvis man som senior tilmed sørger for at holde sig aktiv, kommer behovet for at spise ganske naturligt. Og derigennem sikres en sund og rørig krop.