Det kan du ikke forvente af din ejendomsmægler
Det kan være en skræmmende proces at sælge sin bolig – særligt hvis det er første gang. Der er mange ting, man ikke er klar over, at man skal vide, og der er mange ting, man lige pludselig skal tage stilling til.
En god ejendomsmægler som man har tillid til, kan i mange tilfælde gøre processen mindre smertefuld idet de kan vejlede, guide og komme med gode råd både i køb- og salgssituationer.
Det er lige præcis derfor, at det første man gør er at kontakte en ejendomsmægler. Man har nemlig tillid til, at den hyrede ejendomsmægler tager sig af alt omkring for eksempel et salg.
Det er dog bare sådan, at en ejendomsmægler ikke klarer alt. Der findes nemlig nogle opgaver, som ikke lægger på ejendomsmæglerens skuldrer. Man må ikke bare læne sig tilbage på trods af, at man har hyret en ejendomsmægler.
1. Forvent ikke en høj salgspris
Når man skal sælge sit hus, ønsker man naturligvis at opnå den højest mulige salgspris, men man kan ikke forvente, at det er noget, som mægleren tager højde for.
Ejendomsmægleren skal nemlig ikke kun gøre dig som sælger tilfreds, når de vurderer en boligs salgspris. Man kan derfor ikke forvente, at mægleren fastsætter en pris, der er for høj i forhold til de andre aspekter, der spiller ind og gør sig gældende for den enkelte bolig.
Når en mægler fastsætter en salgspris spiller disse forskellige aspekter nemlig også en stor rolle:
- Den typiske markedspris i det givne lokalområde eller på den enkelte vej
- Den typiske markedspris for en nogenlunde bolig, der er nogenlunde magen til i et sammenligneligt område
- Den økonomiske udvikling
Det er altså både den generelle økonomiske udvikling i landet og geografi, der spiller ind, når en salgspris skal fastsættes.
Eksempelvis vil en ejendomsmægler i Randers generelt sætte en lavere salgspris på en bolig, end hvad der ville være tilfældet i en større by som for eksempel Aarhus.
Derudover hænger salgspris og salgstid sammen. Det er lettere at sælge en bolig hurtigt, hvis prisen er forholdsvis lavt sat. Omvendt må man forvente en længere såkaldt liggetid, hvis prisfastsættelsen er højere.
Det er altså vigtigt at sætte din ejendomsmægler ind i sine behov. På den måde når man i fællesskab og gennem dialog frem til den pris, der både matcher sælgerens forventning, markedsprisen og den generelle økonomi.
2. Energimærkning er dit ansvar
En energimærkning er et dokument, der fortæller noget om en boligs energiforbrug. Energimærkningen har til formål at synliggøre boligens energieffektivitet. Gennem energimærket får den potentielle køber et indblik i, hvor energiøkonomisk boligen er, og dermed også hvad el-, varme-, og vandforbrug potentielt vil komme til at koste.
Det er dog ikke ejendomsmægleren, der har ansvaret for, at husket får en energimærkning. Ejendomsmægleren må nemlig slet ikke annoncere huset uden at have modtaget en energimærkning fra sælgeren, ejerforeningen eller andelsforeningen.
Energimærkningen skal foretages af en energikonsulent, og skal betales af enten ejer- eller andelsboligforeningen samt stille den til rådighed.
Når du skal have fat i en energimærkning til din bolig, er det altså ikke en ejendomsmægler, som du skal have fat i, men derimod din ejerforening eller andelsboligforening.