Gode råd og tips når du skal have udarbejdet en tilstandsrapport

Tilstandsrapport paa hus

Det er altid en god idé at få udarbejdet en tilstandsrapport, når du skal sælge din bolig af flere årsager. For det første kan du med denne rapport samt elinstallationsrapporten og ejerskifteforsikring blive fritaget for dit sælgeransvar for fejl og mangler på boligen. For det andet fordi den giver et indblik i tilstanden på boligen, hvilket kan være med til at gøre din bolig mere attraktiv overfor potentielle købere.

Inden du går i gang med at få lavet en tilstandsrapport, er der dog nogle ting, som du skal have styr på. Herunder giver vi dig nogle gode råd og tips til, hvad du skal overveje og have styr på, inden du får udarbejdet tilstandsrapporten.

Valg af leverandør

Når du skal bestille og have udarbejdet en tilstandsrapport, skal du først og fremmest vælge, hvem leverandøren skal være. Der er mange firmaer, som specialiserer sig i at lave tilstandsrapporter, og det kan derfor være en god idé at undersøge de forskellige firmaer grundigt, inden du beslutter dig.

Dermed kan du vælge den leverandør, som virker mest erfaren og kompetent. Husk desuden at det kun er beskikkede bygningssagkyndige, som må lave tilstandsrapporter. Det er derfor vigtigt at holde øje med dette, når du skal vælge din leverandør.

Overvej en førsynsrapport

Inden du får lavet tilstandsrapporten, kan det være en god idé at overveje, om du skal have lavet en førsynsrapport først. Denne rapport kan bruges til at få et overblik over boligens tilstand og skader med henblik på at få udbedret disse skader og lave reparationer.

En førsynsrapport kan således være en god idé, hvis du gerne vil have et overblik over tilstanden på din bolig for at kunne lave opgraderinger, eller hvis du har mistanke om, at der er skader i dit hus, som kan være en god idé at have udbedret, inden du sætter boligen til salg.

Kommunikér åbent med den bygningssagkyndige

Bygningssagkyndig laver foersynsrapport

Tilstandsrapporten er en vurdering af boligens tilstand og bliver foretaget af en uvildig og beskikket byggesagkyndig. Du kan derfor i langt de fleste tilfælde stole på de resultater, der fremgår af rapporten, da de er lavet på baggrund af en grundig gennemgang af boligen foretaget af den bygningssagkyndige.

Der kan dog være forskel i vurderingen af skader og dermed den karakter der gives. Har du fået udarbejdet en tilstandsrapport, men er uenig i resultatet, kan det således være en frustrerende og forvirrende situation. Står du i en sådan situation, kan du gøre følgende:

  • Indgå i dialog med den byggesagkyndige

Er du uenig i tilstandsrapporten er første skridt at kommunikere dine bekymringer og spørgsmål direkte med den bygningssagkyndige, som har udarbejdet rapporten, eller det firma du har bestilt rapporten hos. Dette kan hjælpe dig med at få en bedre forståelse for rapportens resultater.

  • Indsend en klage til firmaets branche organisation

Hvis du stadig er uenig efter at have talt med den bygningssagkyndige, kan du vælge at indsende en klage til firmaets branche organisation, hvis firmaet er medlem af en sådan organisation.

  • Få foretaget en ny vurdering

En anden mulighed, hvis du stadig er uenig med resultatet, er at få udarbejdet en ny tilstandsrapport og få en vurdering af boligen en anden bygningssagkyndig. Dermed bliver den anden rapport ugyldig.

Brug tilstandsrapporten i salget

Når du har fået lavet en tilstandsrapport på din bolig, skal du naturligvis bruge den til at kunne vise overfor potentielle købere, hvilke skader der er på boligen, og hvordan de er kategoriseret. Du kan dog også bruge tilstandsrapporten på anden vis.

Brug for eksempel rapporten som et salgsargument ved at fremhæve boligens positive sider og den gode tilstand, som fremgår af rapporten. Derudover kan du også bruge tilstandsrapporten til at sætte en realistisk salgspris på din bolig, så prisen på boligen reflekterer boligens tilstand og de eventuelle opgraderinger eller reparationer, som skal laves på boligen.