6 gode råd til dig der skal købe bolig

koeb-af-bolig-overvejelser

At købe ny bolig er en stor beslutning, som kræver både grundigt forarbejde og mange overvejelser. Men når du først har fundet den helt rigtige bolig og tingene begynder at falde på plads vil du og din familie med en god fornemmelse i kroppen og ro i maven kunne flytte ind i jeres nye drømmebolig.

Inden da kræver det dog, at du kommer i gang med at forberede dig på dit kommende boligkøb. Derfor har vi samlet en række gode råd til, hvad du skal overveje og få styr på, inden du giver dig i kast med at købe den nye drømmebolig.

Find frem til boligbehov og boligønsker

Der kan være mange grunde til, at man ønsker at købe ny bolig. Det kan være, at dig og din partner overvejer at udvide familien og derfor har brug for at flytte i noget større, eller at hele familien har et ønske om at flytte ud af byen og ud på landet. Uanset hvad bevæggrunden for en ny bolig er, skal du i gang med at overveje, hvad jeres boligbehov og boligønsker er.

Overvej faktorer som boligstørrelse og beliggenhed. Hvor stort skal jeres drømmehus være, og hvor mange værelser skal der være i huset? Hvor i landet skal jeres nye bolig ligge, og skal det ligge tæt på arbejdspladsen eller måske børnenes skole? Tænk gerne både langsigtet og specifikt når I skal i gang med at definere, hvor og hvordan I gerne vil bo. Det kan gøre det nemmere at finde frem til jeres drømmebolig, når I præcist ved, hvad I går efter.

Udarbejd et boligbudget

Når du skal købe ny bolig er det vigtigt, at du er realistisk omkring økonomien. Lav derfor et realistisk boligbudget tidligt i processen, så du fra start af ved, hvad du har råd til at bruge af penge på en ny bolig. Din bank vil desuden kunne hjælpe dig med at vurdere din boligøkonomi og hjælpe dig med at beregne, hvor meget du har råd til at sidde for om måneden. Dermed kan du sammen med din bankrådgiver finde frem til, hvad din nye bolig må koste, uden at økonomien bliver for stram.

Hos banken kan du desuden forhøre dig om mulighederne for at optage et lån til din kommende bolig. På baggrund af dine lånemuligheder kan du nemlig også få et klarere billede af, hvad du har råd til at lægge ud i udbetaling på huset.

boligoekonomi

Kig på udvalget af boliger

Når du ved, hvilken bolig du går efter, og du har fået et overblik over din boligøkonomi, skal du i gang med at finde frem til den rette bolig for dig og din familie. Her kan det være en god idé at kigge lidt rundt på nettet for at se, hvad udbuddet af boliger er i de områder du søger efter, og om det er muligt at få en bolig, der passer til dine boligønsker og økonomi.

Det kan også være en fordel at kontakte en ejendomsmægler i det område, som du ønsker at købe en bolig i og få professionel rådgivning fra en lokal ejendomsmægler, som har et stort kendskab til lokalområdet. Hvis du for eksempel ønsker at købe bolig på Norddjurs kan denne ejendomsmægler i Ørsted hjælpe dig med at finde lige præcis den bolig, som passer til jeres boligønsker og økonomi. Hos denne ejendomsmægler kan du desuden tilmelde dig deres køberkartotek, hvor du kan se alle huse til salg, og samtidig få hjælp til eventuelle forhandlinger i købsprocessen.

Tag til fremvisning af boligen

Har du fundet en bolig, der virker til måske at kunne være den rigtige for dig og din familie, er det en god idé at tage til fremvisning af boligen. Fremvisninger af boliger og åbent hus er altid en god idé, da du bedre kan få et billede af, om det hus du har kigget på er lige præcis dét hus, som du leder efter.

Sørg derfor for at tage til fremvisninger, hvor du kan komme ud og opleve atmosfæren i huset og få et bedre indtryk af, hvordan det vil være at bo i boligen. Til fremvisningen vil du også kunne få et indtryk af området og dermed både finde ud af, om det er den rigtige bolig og det rigtige område for dig og din familie at bo i.

Undersøg salgsopstilling og tilstandsrapporter

Nogle boliger har mangler eller fejl, som måske ikke er blevet udbedret, men som ikke lige er til at spotte, når du er ude at kigge på boligen. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at undersøge salgsopstillingen, tilstandsrapporten og andre øvrige dokumenter på ejendommen, inden du køber boligen. Dermed er du informeret omkring de mangler og fejl der er ved huset, inden du køber, og kan eventuelt forhandle med sælger om at få udbedret nogle af manglerne.

Som boligkøber skal du desuden modtage både tilstandsrapport, el-installationsrapport, oplysninger om retsvirkninger af huseftersyn og oplysning om ejerskifteforsikring af sælger. Sørg for at være grundig når du tjekker disse dokumenter, så du ikke får skrevet under på købsaftalen og først efterfølgende finder ud af, at der er nogle omfangsrige fejl eller mangler ved huset, som du har overset.

Skriv under på købsaftalen

Når drømmeboligen er fundet, og du har tjekket alle de nødvendige og vigtige dokumenter igennem, er sidste skridt at læse købsaftalen igennem og skrive under. Når både du og sælger har skrevet under på købsaftalen er du den nye ejer af drømmehuset.

Du kan nu gå og glæde dig til at få nøglerne i hånden og begynde at flytte ind i den drømmebolig, hvor du og din familie skal starte næste fase af jeres liv i.