Disse 4 krav er der til dig, der skal købe bolig
Nu hvor priserne stiger på både fødevarer og el og varme, kan det måske være svært at spare de helt store beløb op, til hvis du engang gerne vil købe bolig. Men måske har du allerede opsparet en hel del, og er klar til at se på huse?
I så fald har du måske oplevet, at det kan være lidt af en jungle at finde ud af. Særligt ift. banken, og hvad du skal have styr på. Derfor får du her en liste med de forskellige krav, der stilles til dig, som fremtidig boligkøber.
Du skal have en udbetaling på mindst 5 %
For en del år siden var kravet til beløbet, der skal bruges til udbetalingen på huset, væsentligt mindre, men med årene har bankerne skærpet deres krav. Det betyder, at du for at købe bolig nu til dags skal have en udbetaling på 5 % af boligens pris på boligmarkedet. Det kan hurtigt blive et stort beløb, alt efter hvor dyr en bolig, du drømmer om og har råd til. Udover at have til udbetalingen på de 5 %, skal du også have opsparet til de øvrige udgifter, der er forbundet med huskøb. Det være sig eks. tinglysning af skøde, boligadvokat og diverse andre omkostninger. Husk du altid kan få hjælp til boligkøb hos din advokat og hos banken, hvis du har spørgsmål.
Din gældsfaktor må ikke være over 4
Når du køber ny bolig, skal det gerne kunne hænge økonomisk sammen for dig ift. hvad du skal betale i afdrag på dit boliglån, hvad du gerne vil leve for, og afdrag på eventuel anden gæld. Derfor er der også et krav fra bankerne om, at din gældsfaktor helst ikke må være mere end 4. Denne beregning laves af banken ud fra oplysninger om din gæld og formue mv. Det kan derfor være svært at låne til en bolig, hvis du har en høj gæld og lille indkomst eller opsparing.
Din historik
Dette punkt varierer, alt efter hvilken bank, du vælger. Dog kan enkelte banker gå meget op i, hvordan du har forvaltet din økonomi gennem en årrække. Har du eks. ikke betalt af på dine lån til banken eller haft overtræk hele tiden, kan dette måske have indflydelse på, hvor villig din bank er til at låne dig penge. Men tag en snak med forskellige banker og forhør dig om dine muligheder.
Du skal have et fornuftigt rådighedsbeløb
Du kender måske allerede til kravet om rådighedsbeløbet fra bankerne. Dit rådighedsbeløb er det beløb, du har tilbage, når alle dine fast udgifter er betalt. Dvs. det beløb der er tilbage skal dække mad og forbrug. Det varierer meget efter familiestørrelse og behov, hvor meget rådighedsbeløbet ligger på, men banken vurderer dette med udgangspunkt i et ”fast” beløb der gælder for din familietype. Der er således forskel på, om du er alene, par uden børn eller par med børn, der ønsker at købe bolig, og hvor meget jeres rådighedsbeløb skal være på.
Ræk ud, hvis I har brug for hjælp
Det kan være frustrerende at købe ny bolig, og derfor er det vigtigt at vide, at I altid kan henvende jer hos banken, til jeres advokat eller jeres familie og venner, hvis I har brug for hjælp. Mange andre har også stået i en situation som jeres, og kan derfor give jer nogle fif og gode tips til, hvordan I kommer nemmeste igennem hele købsprocessen.