Få bugt med halssmerterne: Hvad virker bedst mod ondt i halsen?

Pige med ondt i halsen og medicin

Halssmerter kan både være smertefuldt og ubehageligt. I nogle tilfælde gør halsen kun ondt, når man synker, mens det i sværere tilfælde kan føre til, at smerterne tager til, og halsen gør ondt, uanset om man synker eller ej.

Ondt i halsen er et typisk symptom på forkølelse, men kan også skyldes influenza, kyssesyge eller halsbetændelse. Hvis du er forkølet og har ondt i halsen, vil halssmerterne typisk gå over af sig selv i løbet af nogle dage, når kroppen er kommet sig over forkølelsen. Skyldes halssmerterne en bakterieinfektion kan symptomerne være kraftigere, og det kan derfor også være nødvendigt at kontakte lægen, da du så skal have penicillin for at bekæmpe bakterierne.

Hvis halssmerterne skyldes en virus, vil de i langt de fleste tilfælde gå over af sig selv. Dog kan det være en hjælp at lindre smerterne, så de er knapt så fremtrædende, og så det bliver nemmere at synke. Herunder giver vi dig en række tips til, hvad der virker mod ondt i halsen, så du kan lindre halssmerterne bedst muligt.

Masser af vand og varme drikke

Når du har ondt i halsen, kan det være en god idé at drikke en masse vand. Det skyldes, at vand hjælper med at opretholde væskebalancen, hvilket er vigtigt, når man er ramt af en virusinfektion. Vand kan samtidig også være med til at gøre halsen mindre tør og lindre smerterne.

Derudover er varme drikke også en god idé. Te, varm saft og lignende kan lindre smerten i halsen og samtidig gøre det nemmere og mindre ubehageligt at synke.

Vand fra vandhane

Smertestillende medicin

Hvis dine halssmerter skyldes en virusinfektion som for eksempel forkølelse eller influenza, kan det også være en hjælp at tage smertestillende medicin såsom Panodil og Pamol. Disse har en god effekt på smerter, og virker desuden febernedsættende, hvilket kan være til stor gavn, hvis du ligger syg med en influenza.

Sugetabletter

Et middel der kan have en god virkning på ondt i halsen, er sugetabletter. Der findes flere forskellige typer af sugetabletter fra forskellige mærker. Her kan blandt andet nævnes sugetabletter fra Strepsils, Zyx og Strefen.

Strepsils indeholder stofferne Amylmetacresol og Dichlorbenzylalkohol, som har en svagt bakteriedræbende virkning. Zyx indeholder stoffet Benzydamin, som har en hæmmende effekt på vævsreaktionerne i svælget og slimhinden i munden. Strefen indeholder stoffet Flurbiprofen, som er et antiinflammatorisk lægemiddel.

Alle tre typer sugetabletter har en lindrende virkning på ondt i halsen, og kan derfor med fordel bruges til at bekæmpe halssmerter. De fås desuden alle med forskellige smagsnuancer, så der er noget til enhver smag.

Halstabletter

I stil med sugetabletter findes også halstabletter såsom produktet Væk i morgen. Denne type halstabletter indeholder ikke lægemidler, men i stedet råmælk og lysozym fra æggehvider, som kan være med til at bekæmpe virus og bakterier i halsen. I modsætning til sugetabletter kan halstabletter benyttes af både børn og voksne.

Mundspray

Til lindring af smerter i halsen og munden kan du også bruge en mundspray. Coldamin mundspray indeholder stoffet Benzydaminhydrochlorid, som har en lokalbedøvende virkning, og som virker betændelsesnedsættende. Med blot ét tryk kan du mindske irritation og smerter i halsen og dermed lindre ondt i halsen.