ondt i halsen

Råd mod ondt i halsen

 

 

Vi bliver alle fra tid til anden ramt af ondt i halsen. For det meste er det harmfuldt, og går hurtigt over af sig selv. I visse tilfælde kan det dog være meget smertefuldt at synke, hvor det er en nødvendighed at gribe til lindrende midler. Heldigvis findes der mange gode råd mod ondt i halsen, og de fleste lindrende midler kan købes i håndkøb hos dit lokale apotek.

Hvad skyldes ondt i halsen?

Ondt i halsen skyldes en infektion med virus eller bakterier, som ofte opstår i forbindelse med andre sygdomme såsom forkølelse eller hoste. Symptomerne viser sig ved smerter i halsen, synkebesvær, rødlig hals og hævede lymfekirtler. Det er ikke nødvendigt at behandle med antibiotika, da kroppens immunforsvar selv går ind og bekæmper bakterierne. Symptomerne varer ofte nogle dage, og i denne tid er vigtigt at holde kroppen i ro. Sommetider ledsages ondt i halsen af feber. Hvis dette er tilfældet, bør du observere, om der opstår andre symptomer, eller om smerterne forværres. I visse tilfælde er det en god ide at kontakte lægen, så du kan blive undersøgt ordentligt.

Tag dine forholdsregler

Undgå for så vidt muligt at smitte andre ved at mindske smittespredningen. Hvis du er hårdt ramt, kan du med fordel blive hjemme fra arbejdet – og måske arbejde hjemmefra – så du ikke smitter dine kollegaer. Vask hænder med jævne mellemrum, og suppler gerne med håndsprit som indeholder glycerin for at undgå tørre hænder på grund af hyppig håndvask. Undgå at komme for tæt på andre og lad værre med at ånde partner eller anden familie i ansigtet ved at holde afstand de første dages tid.

ondt i halsen

Gode råd mod ondt i halsen

Når først du er blevet ramt af ondt i halsen, kan det ikke kureres, men smerterne kan lindres, så længe sygdomsforløbet står på.

Hvile – Før og fremmest er det vigtigt at forholde sig i ro. Læg en dæmper på arbejdet, sportsaktiviteter og sociale aftaler. Ro og hvile får kroppen til at restituere og bekæmpe infektionen. Tag en morfar midt på dagen og sørg for en god nats søvn.

Varme – Sørg for at holde dig varm og undgå træk. Du kan med fordel tage et halstørklæde på – også selvom du er indendørs. Varme lindrer smerterne, så drik endelig godt med varm te og spis suppe til aftensmad. Flydende kost er bedst, hvis du har mange smerter og synkebesvær.

Sugetabletter – Du kan dulme smerterne med sugetabletter, pastiller eller bolsjer. Der findes forskellige slags sugetabletter. En af dem er Zyx, som indeholder et lokalbedøvende middel, der går ind og smertelindrer. En anden er Strepsils, som smører halsen og er svagt bakteriedræbende. Strepsils findes i alskens smagsvarianter, og kan tages ved lettere smerter i halsen.

Andre håndkøbslægemidler – Er smerterne særligt grelle, kan du være nødsaget til at tage smertestillende midler såsom Panodiler. Hvis din nattesøvn forstyrres, kan du med fordel tage en Panodil inden sengetid. Hvis du ikke bryder dig om tabletter, kan du prøve en halsspray mod ondt i halsen. Halssprayen lindrer symptomerne ved at fugte halsen og skylle virus og bakterier væk. Samtidig forkortes infektionens varighed ved korrekt brug.