Gode råd mod flåter – sådan undgår du flåtbid

flaat

Flåter er små mider, der lever af blod fra både mennesker og dyr. I Danmark er flåter meget almindelige, og er typisk i højsæson fra omkring april eller maj måned, når der ikke længere er frost om natten, og til omkring oktober i efteråret.

Fordi flåter godt kan lide at bide sig fast på mennesker og dyr for at suge blod, kan de være rigtig irriterende. Det er dog kun hvis flåten bærer sygdommen Borrelia, at den reelt set er farlig. Flåter kan nemlig overføre sygdommen til både mennesker og dyr, når den bider sig fast.

Derfor er det også meget vigtigt at være meget opmærksom på flåter og flåtbid. Særligt hvis du går en tur i skoven, er det vigtigt at være opmærksom og godt beskyttet, da flåter især findes og trives i skovområder og andre steder i naturen, hvor der er fugtigt og mørkt som moser, krat og enge med højt græs.

Herunder giver vi dig gode råd til, hvordan du bedst beskytter dig mod flåter og flåtbid.

Undgå flåter og flåtbid med disse råd

Ved at beskytte dig selv mod flåter, når du færdes i skovområder og andre steder i naturen i flåternes højsæson, mindsker du risikoen for flåtbid og dermed også risikoen for at blive smittet med bakterien Borrelia. Her får du 4 simple råd, som er en god idé at følge, hvis du vil undgå flåtbid.

gode-raad-mod-flaater

Sørg for lukkede sko

Når du skal ud at gå en tur i skoven, er det en god idé at sørge for at have strømper og lukkede sko på. Hvis du har bare tæer og sandaler på, er der nemlig større risiko for, at flåterne vil kravle op på dine tæer og sætte sig der. Undgå derfor at have sandaler og bare tæer på, når du skal ud at gå en tur de steder, hvor der typisk forekommer flåter.

Tag tøj på der dækker huden

For at mindske risikoen for flåter og flåtbid er det desuden en god idé at dække sig selv med tøj, så huden ikke er bar. På den måde er der færre steder flåterne har mulighed for at sætte sig fast på huden.

Det kan naturligvis være lidt svært, hvis det er en varm sommerdag, men forsøg så vidt muligt at tage lange bukser og en langærmet bluse på, når du går i skovområder. Her er solen typisk heller ikke så bagende, fordi træernes kroner skaber skygge, og det kan derfor godt være til at holde ud at have dækkende tøj på, selvom det er en varm sommerdag.

Brug en beskyttende flåtspray

Hvis det er for varmt til at have lange bukser og en langærmet bluse på, kan du i stedet bruge en insektspray. En insektspray virker afskrækkende på flåter og myg.

Ved at spraye med en insektspray på huden, er du dermed beskyttet mod flåtbid og myggestik i et antal timer efter påføring. En beskyttende insektspray er altså et godt middel, hvis du gerne vil beskytte dig selv mod flåter på skovturen.

Tjek for flåter og fjern dem hurtigst muligt

Hvis du opdager en flåt på huden eller på dit tøj, er det en god idé at få børstet den væk så hurtigt som muligt, inden den når at sætte sig og bide sig fast. Derudover bør du altid sørge for at tjekke din krop og dit tøj for eventuelle flåter, når du har været i skovområder. Jo før du opdager dem og får dem væk jo bedre.

Hvis du opdager, at der er en flåt der har bidt sig fast på huden, er det vigtigt at få den fjernet så hurtigt som muligt. En flåt der har bidt sig fast borer hovedet ned i blodåren, og da man ikke må klemme på flåtens krop, kan den være svær at fjerne. Det kan derfor være en hjælp at bruge en flåtfjerner eller flåttang fra Frontline, der kan gøre det nemmere at fjerne hele flåten fra huden.