Vil I flytte på landet? Det skal I være opmærksomme på
Selvom man er flyttet fra lejlighed til byhus og fra byhus til villa, er det ikke sikkert, at man har fået tilstrækkelig erfaring inden for bolighandel til at kunne købe bolig på landet. En hushandel på landet, er nemlig sjældent ligeså enkel som en handel i et almindeligt parcelhus.
Der er andre regler for både finansiering og beskatning, og mange stifter bekendtskab med den såkaldte landbrugspligt. Der er altså nogle fælder, man sagtens kan falde i, hvis man ikke har en god ejendomsmægler, der har specialiseret sig inden for special- og landbrugsejendomme.
EDC Mæglergruppen Det Runde Hus har egen landbrugsafdeling, og har altså en ejendomsmægler i Randers, der tilbyder ekspertise i salg af en lang række special- og landbrugsejendomme.
Finansiering og beskatning
Nogle huse på landet bliver beskattet, når det skal sælges. For regulære landbrug der bruger ejendommen til reelle landbrugsaktiviteter er der normalt en beskatning og derudover også en lavere grænse for, hvor meget man må belåne i den pågældende ejendom. Dette gælder stort set altid ved de såkaldte regulære landbrugsejendomme, hvorimod der er undtagelser ved nedlagte landbrug og andre specielejendomme.
Der er nemlig en flydende grænser for reglerne ved ejendomme der er placeret på landet, men ikke bruges til regulært landbrug i mere end et meget lille omfang. I disse situationer er afgørelsen omkring finansiering og beskatning individuel, og det er altså den pågældende ejendomsmægler og pengeinstituttet, der skal oplyse dig om den pågældende ejendoms status.
Landbrugspligt eller ikke?
Det er dog ikke kun finansiering og beskatning der er individuelt på landet. Det er nemlig også forskelligt fra ejendom til ejendom hvorvidt den er med eller uden landbrugspligt.
Landbrugspligten betyder hele grundlæggende, at ejendommen er omfattet af landbrugslovens regler. Man kan som køber altid få en ejendomsmægler til at belyse hvad landbrugspligten drejer sig om i detaljer.
Hovedreglen er dog, at ejendomme på over 2 hektar har landbrugspligt. Hvis landejendommen bruges til privat beboelse, og ikke har landbrugspligt betragtes den som værende en almindelig beboelsesejendom i forhold til både skatteregler og låneregler.
Nogle ejendomme er under 2 hektar, og er, på trods af det, kategoriseret som en langbrugspligtig ejendom. Man kan dog altid ophæve landbrugspligten.
Vælg en landbrugs ejendomsmægler du har tillid til
Der er altså enormt mange praktiske ting, man skal være opmærksom på, hvis man gerne vil flytte på landet. Det kan være besværligt at sætte sig ind i alle de forskellige regler og samtidig vurdere præcis hvilke regler, der gælder for den bolig, man har udset sig.
Det er derfor ekstremt vigtigt at alliere sig med en ejendomsmægler, man har tillid til, og som kan forklare alle aspekter en handel med landbrugsejendomme.
Hvis boligen er placeret i Favrskov kommune, på Djursland eller i Randers kan man med fordel vælge EDC Mæglergruppen Det Runde Hus. De har, som før nævnt, en landbrugsafdeling, der er specialiseret i specielle ejendomme og landbrugsejendomme. Gennem landbrugsafdelingen hos Det Runde Hus får man en ejendomsmægler i Randers, Favrskov og på Djursland som kan ordne det praktiske arbejde og naturligvis tilbyde gode råd og vejledning, når det kommer til pris, lovgivning og landbrugspligt.