Disse elementer må du selv udskifte i din bolig

kvinde ødelagt sit toiletNår det kommer til VVS-installationer i boligen, er der strenge krav til, hvad du selv må udføre, og hvad der skal en professionel til. Indimellem kan det være svært at vide, hvad du må og ikke selv må udføre, når det kommer til VVS i boligen.

Derfor kan du nedenfor læse om, hvad du selv kan skifte, og hvad der skal en autoriseret installatør til at udføre.

VVS-arbejde – det må du selv skifte i din bolig

Som nævnt er der enkelte ting i din bolig, som du ikke selv må udskifte, men heldigvis er der også ting, du gerne må pille ved. Har du eks. lyst til at skifte dit brusehoved, fordi det er gået i stykker, kan du bare gøre dette. Andre ting, du gerne selv må udføre, omfatter bl.a.:

 • Tilslutning af toilet
 • Tilslutning af opvaske- og/eller vaskemaskine
 • Tilslutning af bruser
 • Tilslutning af blandingsbatteri
 • Tilslutning af radiator og gulvvarme
 • Montering af vask i køkken eller på badeværelse
 • Tilslutning af afløb til vask

Er du god til gør-det-selv, kan der derfor være penge at spare, såfremt du gerne vil rode med ovenstående ting selv. Du skal dog være opmærksom på, at du bør vide, hvad det er, du har gang i, så du ikke risikerer at montere noget forkert, hvilket kan medføre skader eller lign. Er du i tvivl, bør du altid rådføre dig med en fagmand.

Dette skal du have en professionel VVS-installatør til at skifte

professionel VVS mandHvis installationen skal ændres på eks. din opvaskemaskine eller vandhane, må du ikke selv gøre dette. Her kræves det, at du får en professionel VVS-installatør til at udføre arbejdet for dig. Du bør samtidig ikke gå i gang med at udskifte elementer, hvor du ikke er sikker på, om det er den samme installation. Er du det mindste i tvivl, bør du kontakte en professionel. Drejer det sig om gas eller kloak arbejde i dine installationer, er det endvidere vigtigt, at du ikke begynder at lave dette selv. Når det kommer til kloak og gas, er der nemlig strenge regler for at undgå fejl, der kan påvirke evt. drikkevand og lign. Kontakt derfor altid en VVS’er til disse opgaver.

Bor du i Østjylland, kan du tage kontakt til denne VVS i Randers, som har mange års erfaring med alt fra badeværelser til køkken og opvarmning. Du kan dermed nemt få hjælp til at få udskiftet din vaskemaskine eller bruser på badeværelset, såfremt du har brug for det.

El-arbejde – det må du selv gøre i hjemmet

Det er ikke kun inden for VVS-arbejdet, at der er regler om, hvad du selv og ikke selv må udføre. Det samme gælder for diverse elinstallationer i dit hjem. Her må du bl.a.:

 • Trække kabler og ledninger
 • Udskifte en afbryder
 • Tilslutning af køleskab, emhætte, ovn eller komfur
 • Montering af lamper
 • Skifte stikkontakter

Dette el-arbejde må du ikke selv udføre

Som med VVS-arbejdet gælder det også for el-arbejdet, at du ikke selv må ændre på den nuværende elinstallation. Ønsker du at gøre dette, skal du tage kontakt til en professionel elektriker, som kan udføre opgaven for dig. Så er du sikker på, at der ikke sker skader.