it sikkerhedsfirma

Sådan skaber du en god hjemmearbejdsplads

 

Danskerne har taget en ny arbejdsform til sig. Nyeste tal viser, at dobbelt så mange arbejder hjemmefra i forhold til før coronakrisen brød ud. Inden krisen lå tallet på 100.00, og er siden efteråret 2021 steget til 200.000. Det er hovedsageligt virksomheder i storbyerne, som har taget hjemmearbejde til sig. Der viser sig at være mange fordele ved at arbejde hjemmefra. Heriblandt større arbejdsglæde og lavere sygefravær samt mere fleksibilitet og produktivitet. Dette gælder såfremt arbejdstager ikke er påtvunget, men vælger at arbejde hjemmefra af egen fri vilje.

Hvis du vælger at arbejde hjemmefra, skal arbejdsforholdene være i orden. Men hvordan skaber du en god hjemmearbejdsplads, som giver en følelse af at være på kontoret og samtidig være en del af fællesskabet?

Skab struktur og rutiner

Sørg for at planlægge din arbejdsdag så du altid ved, hvilke opgaver du skal gå i gang med. Skab gode rutiner for hvornår din arbejdsdag starter og hvornår den slutter. Hvis din arbejdsplads er i stuen eller køkkenet, så sørg for at pakke computeren væk når arbejdsdagen er slut. Det er vigtigt med faste rutiner for at skabe et sundt arbejdsmiljø i hjemmet. Du må aldrig blande arbejde og fritid sammen.

Ergonomi er alfa og omega

Når du arbejder hjemmefra mere end to dage om ugen, er din arbejdsgiver ansvarlig for din arbejdsmæssige sikkerhed og sundhed. Med andre ord skal indretningen af hjemmearbejdspladsen være hensigtsmæssig i forhold til arbejdsstilling og bevægelsesfrihed. Skrivebordet og kontorstolen skal være indstillet til din arbejdsposition for at undgå skader i ryg, nakke og skuldre. Det samme gør sig gældende for skærmen, tastaturet og musen. Skærmen skal placeres, så du kigger lige ud, mens dine hænder skal kunne hvile på tastaturet uden at bøje opad.

Få styr på IT-sikkerheden

På arbejdspladsen er det som regel en IT-ansvarlig eller et IT sikkerhedsfirma, der står for IT-sikkerheden. Men når du er derhjemme, skal din arbejdscomputer have samme beskyttelse. Udover firewall og antivirus er Endpoint Detection and Response (EDR) en relevant sikkerhedsforanstaltning, når du bruger andre netværk end arbejdspladsens. EDR opsnapper hurtigt trusler og ondsindede indtrængere i forhold til traditionelle antivirusprogrammer. Hvis din arbejdsplads har en IT-sikkerhedspolitik så husk at følge den.

it sikkerhedsfirma

En rar atmosfære

Hvis du ikke har et rum, du kan bruge til kontor, så dediker en plads i hjemmet, som du sidder ved fast. Sørg for den rette belysning og hav plads til at du kan have telefon, mapper, skriveredskaber og lignende inden for en arms længde afstand. Et godt indeklima gælder også i hjemmet. Sørg for en behagelig temperatur og luft ud, så du undgår en tung luft, som kan forårsage hovedpine.

Husk pauserne

Måske er du tilbøjelig til at sidde mere ned, når du arbejder hjemmefra. Turene til kantinen, toilettet eller til kollegaen i den anden afdeling er skåret væk. Du skal stadig huske at holde små pauser ind i mellem, så du kan strække benene, nakken og ryggen.

Hold onlinemøder

Hvis du udelukkende arbejder hjemmefra, med kun få fremmøder et par gange om måneden, kan det hurtigt føles ensomt på hjemmekontoret. Din chef har sikkert sagt, at du altid kan kontakte ham telefonisk, men husk at holde virtuelle møder, så I ses ansigt til ansigt. Hvis I er en mindre arbejdsplads, kan I med fordel holde morgenmøder over Teams eller Zoom et par gange om ugen. På den måde er du stadig en del af fællesskabet uden at være fysisk til stede.