kosttilskud gravid

Disse kosttilskud bør du tage som gravid

 

 

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide, og kvinder der ønsker at blive gravide, at supplere sin daglige kost med tilskud af folsyre, jern, kalk og D-vitamin for at undgå fosterskader og styrke den gravides og fosterets krop. Der findes mange forskellige mærker af kosttilskud til gravide. Fælles er dog, er de er specielt udviklet til at booste den gravides krop og bidrage til en normal vækst hos fosteret. Selvom du måske allerede spiser sundt og varieret, er det svært at få dækket det daglige behov hundrede procent. Og det er her kosttilskud til gravide kommer ind i billedet. Det anbefales at tage en daglig multivitaminpille og samtidig supplere op med andre kosttilskud, alt efter hvor langt du er i graviditeten. Læs videre og bliv klogere på hvilke kosttilskud Sundhedsstyrelsen anbefaler til gravide.

Folsyre

De fleste har sikkert hørt om folsyre i forbindelse med graviditet. Folsyre er et vigtigt B-vitamin, som reducerer risikoen for fosterskader herunder hjerne- og rygmarvsskader. Det anbefales at indtage 400 mikrogram folsyre fra den dag, du planlægger at blive gravid og fortsætte frem til 12. graviditetsuge. Hvis graviditeten ikke er planlagt, starter du blot på folsyre, den dag du står med en positiv graviditetstest.

Jern

En femtedel af danske gravide udvikler jernmangel i slutningen af graviditeten. Nogle kvinder mister store mængder blod i forbindelse med fødslen. For at forebygge jernmangel anbefales det at indtage et jerntilskud på 40 – 50 mg fra 10. graviditetsuge frem til fødslen. Jern fra multivitaminpillen tæller ikke med. Det er en god ide at indtage jerntilskuddet særskilt med et glas appelsinjuice, da C-vitamin øger optagelsen af jern i modsætning til kalk, som hæmmer optagelsen. I stedet for at indtage jern i forbindelse med morgenmaden, kan du i stedet udsætte det til om aftenen. Nogle jerntilskud er tilsat C-vitamin for at øge optagelsen af jern.

Kalk

For at styrke fosterets og den gravides knogler er det vigtigt at indtage nok kalk i graviditeten. Kalk får du gennem mælk og mælkeprodukter såsom ost, hytteost og yoghurt. Hvis du ikke indtager en halv liter mælkeprodukt om dagen, kan du i stedet supplere med et kalktilskud på 500 mg gennem hele graviditeten.

kosttilskud gravid

D-vitamin

Undersøgelser har vist, at mange danskere har et for lavt niveau af D-vitamin – særligt i vintermånederne. Kroppen har ligeledes behov for D-vitamin, for at kunne optage kalken og styrke knoglerne. Det anbefales, at gravide indtager 10 mg D-vitamin gennem hele graviditeten. Hvis du går tildækket, bør du rådføre dig hos lægen, da du muligvis har behov for en større dosis D-vitamin.

Hvis du døjer med forstoppelse

Nogle gravide kan opleve at få forstoppelse i forbindelse med indtagelsen af jern. Der er forskel på jernpræparaterne, og nogle optages bedre i kroppen end andre. Jern som ikke optages i kroppen, efterlades i tarmen, som kan give forstoppelse. Hvis du døjer med forstoppelse, kan du med fordel vælge at skifte over til et andet jernpræparat, som er mere skånsomt mod maven. Aminojern er kendt for sin gode optagelse. Her kan du nøjes med en enkelt tablet på 25 mg, da aminojern optager to til fire gange bedre end traditionelle jerntilskud.