Skæl eller tør hovedbund? Kend forskellen

mand-med-toer-hovedbund

Mange mænd døjer med irriteret og kløende hovedbund. Det kan være rigtig generende, og for nogle er det også pinligt – særligt, hvis der drysser hvide flager fra hovedbunden. Hvis du har irriteret hovedbund, og du oplever, at det drysser med hvide flager fra din hovedbund, betydet det dog ikke nødvendigvis, at du har skæl.

Flager samt irriteret og kløende hovedbund kan nemlig både være et tegn på skæl og tør hovedbund. Begge hovedbundsproblemer kan være rigtig irriterende, men det er vigtigt, at du kender til forskellen, så du kan behandle dit hovedbundsproblem bedst muligt. Her giver vi dig derfor en beskrivelse af, hvad der kendetegner henholdsvis skæl og tør hovedbund samt giver dig gode råd til, hvordan du kan behandle dit hovedbundsproblem bedst muligt.

Tør hovedbund

Tør hovedbund er kendetegnende ved en blank og stram hovedbund, som føles irriteret, og som ofte klør meget, hvilket kan være meget ubehageligt. Tør hovedbund kan give små, hvide og tørre hudflager eller skæl i hovedbunden, som drysser fra hovedbunden og ned på tøj og skuldre. Skæl ved tør hovedbund er særligt kendetegnet ved tørre, små og hvide hudflager i hovedbunden, som drysser nemmere og mere end almindeligt skæl.

Tør hovedbund skyldes ofte en tør luft, samt at din hud i hovedbunden ikke får tilstrækkeligt med fugt. Hovedbunden fungerer dermed lidt ligesom vores hud i ansigtet, som også kan udtørre ved tør luft – og særligt i vintermånederne.

toer-hovedbund-og-skael

Skæl i hovedbunden

Skæl skyldes i mange tilfælde en overvækst af gærsvampen Malassezia Furfur, der også kaldes Pityrosporum ovale, og som findes helt naturligt i hårbunden på alle mennesker. Når kroppen fornyer hudcellerne, afstøder den døde hudceller. Disse døde hudceller, er de hvide flager i hovedbunden, som vi kalder skæl. Hvis der sker en overvækst af svampen i hovedbunden, afstøder kroppen ikke længere de døde hudceller celle for celle, som den normalvis gør, men i mindre eller større flager.

Disse flager er ofte fedtede og gullige belægninger i hovedbunden, og hænger bedre fast i hovedbunden og hårstråene, og dermed drysser mindre. Skæl kan ligesom tør hovedbund give en kløende og irriteret hovedbund, men ved skæl vil din hovedbund typisk være mere glinsende og have større, fedtede flager.

Slip af med tør hovedbund eller skæl på apoteket online

Tør hovedbund og skæl skal behandles på meget forskellige måder. Derfor er det også vigtigt, at du plejer din hovedbund ud fra, om du har skæl, eller du har tør hovedbund.

Hvis din hovedbund er irriteret, klør og drysser med små hvide flager, er det sandsynligt, at du har tør hovedbund. Ved tør hovedbund er det en god idé at bruge hårplejeprodukter, der er beregnet til en tør og irriteret hovedbund, og som kan tilføre fugt til dit hår og hovedbund. Brug en shampoo, der er fugtgivende, plejende, og som beroliger og tilfører næring til hovedbunden.

Hvis din hovedbund er irriteret og klør, og du har større, gullige og fedtede flager i hovedbunden, som klæber sig til hovedbunden og hårstråene, er det sandsynligt, at du har skæl. Ved skæl skal du benytte en skælshampoo til fedtede skæl, og som indeholder ingredienser som for eksempel salicylsyre, piroctone olamine eller Zinc Pyrithione, der kan hjælpe med at bekæmpe og forebygge skæl og kløe.

Uanset om du lider af tør hovedbund eller skæl, kan du finde hjælp til at behandle din kløende og irriterede hovedbund på apoteket online. Her kan du finde et stort udvalg af shampoo og andre hårplejeprodukter til både skæl og tør hovedbund fra en række forskellige gode mærker.