Det skal du vide, inden du anskaffer en brændeovn

brændeovn

Drømmer familien om at få en brændeovn ind i stuen?
En brændeovn kan være rigtig hyggelig og give god varme, når den er centralt placeret i hjemmet.
Når det så er sagt, er der stadig en del ting, du skal være opmærksom på, hvis du ikke har haft en brændeovn før, men ønsker en nu. Hvilken brændeovn du vælger, har nemlig stor betydning for både opvarmning af bolig og placering.

Derfor har vi samlet de vigtigste ting, du bør vide om brændeovne, inden du begiver dig i kast med at få en installeret i dit hjem.

Tænk over størrelsen

Når du gerne vil investere i en brændeovn, skal du som noget af det første tænke over størrelsen på brændeovnen. Brændeovne kommer i flere forskellige størrelser og prislejer, og derfor er det ikke helt lige meget, hvilken du vælger.

Hvor stor brændeovn du skal vælge afhænger nemlig af rummets størrelse. Er din stue meget stor, er det vigtigt, at størrelsen på brændeovnen passer hertil, så du er sikret god fordeling af varmen i rummet. Vælger du en alt for lille brændeovn, vil den ikke kunne opvarme hele rummet tilstrækkeligt. Hvis du derimod tror, at jo større brændeovn jo bedre, må vi desværre skuffe dig. Vælger du en alt for stor brændeovn til din stue, så risikerer du nemlig overophedning, og det er ingen tjent med. Kig derfor nøje på størrelsen ift. hvor stort et rum, brændeovnen skal opvarme.

Husk skorstenen

Ingen brændeovn uden en solid skorsten. En skorsten er til for, at brændeovnen har mulighed for at komme af med alt røgen, og derfor er det selvfølgelig vigtigt med en skorsten, der passer til brændeovnen. Skorstenen du vælger bør være af høj kvalitet. Samtidig bør du også sikre dig, at skorstenen passer til størrelsen på brændeovnen. Der er forskellige størrelser på både brændeovne og skorstene, og du bør derfor kigge grundigt på forholdene, inden du køber.

Tænk over brændeovnens brændsel

Der er forskellige typer af brændeovne, og alt efter hvilken du vælger, er der også forskel på, hvilken type brændsel du kan bruge. Ved nogle brændeovne er det kun muligt at afbrænde træ, mens det hos andre er muligt også at bruge træpiller. Endeligt er der også nogle, hvor du kan bruge træbriketter. Du bør gøre op med dig selv, hvilken type brændeovn, og dermed brændsel du vil benytte, inden du køber en.

Vælg en brændeovn med minimal CO2 udledning

brændeovn forbudtSelvom brændeovne har ry for at være forurenende pga. røgpartikler i luften, så er flere og flere producenter begyndt at producere brændeovne, der ikke udleder ret meget CO2. Disse ovne er langt mere miljøvenlige og bedre for vores sundhed end gamle brændeovne. Du bør derfor være opmærksom på, hvilken du køber. Vælg gerne en nyere model med mindre CO2 udledning.

Tænk over pris, installation og vedligeholdelse

Det er aldrig gratis at montere og installere en varmekilde i sin bolig. Selvom du måske altid har drømt om en dejlig varm brændeovn i stuen, bør du være opmærksom på, hvad prisen for denne er. Udover prisen kommer ofte udgifter til installation og selvfølgelig vedligeholdelse. Du bør ligeledes være opmærksom på, om du har plads nok væk fra møbler til at få monteret en brændeovn, så den ikke udgøre en risiko og fare.

Sidst, men ikke mindst bør du være opmærksom på reglerne for brug af brændeovn. Da de som bekendt forurener en del, kan der måske være regler der, hvor du bor. Læs op på disse, inden du investerer. Så er du sikker på ikke at gøre noget forkert.