3 typer af skorstene – Vælg den rette skorsten til din bolig

Skorstene

En velfungerende skorsten er vigtig, når man har en brændeovn for at sikre en optimal afbrænding og undgå røggener og forurenende partikler. Er skorstenen i stykker, eller passer skorstenen ikke til din brændeovn, er det derfor også vigtigt, at skorstenen bliver udskiftet hurtigst muligt.

Er du i gang med at planlægge en ny-installation eller renovering af din skorsten? Så er det vigtigt at have den nødvendige viden om, hvilke typer af skorstene der findes, og hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige. Denne viden kan nemlig hjælpe dig med at træffe det rette valg, når du skal have ny skorsten.

I denne artikel dykker vi ned i de forskellige typer af skorstene, og kigger blandt andet på, hvilke ting du skal overveje, når du skal have en ny skorsten til dit hjem.

3 typer af skorstene

Der findes overordnet set 3 forskellige typer af skorstene:

  • Murede skorstene

En muret skorsten er ofte det man forbinder med en traditionel skorsten. Den murede skorsten laves af mursten fra huset, og har ofte mange detaljer, der giver den et flot æstetisk og arkitektonisk udtryk. At mure en skorsten er en omfattende opgave og en langsom proces, derfor vælger mange isokernskorstene i stedet.

  • Isokernskorstene

En isokernskorsten er en nyere type muret skorsten, som er modulopbygget. Modulerne mures ovenpå hinanden, og består af et indvendigt rør og et udvendigt lag, der er fremstillet i lavasten. Isokernskorstenen mures til sidst med mursten eller beton.

  • Stålskorstene

En stålskorsten er en helt anden type skorsten end den murede skorsten og en isokernskorsten. Stålskorstene er fremstillet i stål, og er billigere og nemmere at etablere end en muret skorsten. Har du ikke i forvejen en skorsten, kan en stålskorsten derfor være en god mulighed.

3 ting du skal overveje når du skal vælge skorsten

Hus med skorsten

Herunder har vi samlet en liste med, hvilke overvejelser du skal gøre dig, når du skal have ny skorsten eller den gamle skorsten skal renoveres.

Design på skorstenen

Når du skal vælge, hvilken skorsten du skal have, er designet en af de ting du skal overveje. Skorstenens design kan have stor indflydelse på funktionen såvel som udseendet. En muret skorsten giver et flot æstetisk udtryk, og passer til de fleste hustyper. Da murede skorstene er besværlige at etablere, kan en isokernskorsten være et godt alternativ, idet denne skorstenstype også har en muret yderside, der giver et traditionelt look.

Både en muret skorsten og en isokernskorsten er dog mere besværlige at etablere end en stålskorsten. Til gengæld har en stålskorsten ikke samme flotte æstetik. Stålskorstene er designet med et knæk, der gør dem mere fleksible, og det er derfor muligt at placere brændeovnen, hvor du ønsker.

Materiale på skorstenen

Materialet på skorstenen er også en vigtig ting at overveje. Traditionelle skorstene er ofte bygget i mursten, som er et robust materiale, der kan modstå høje temperaturer fra pejsen eller brændeovnen. Isokernskorstene består af flere moduler, hvor det primære materiale er lavasten. Lavasten har en god isoleringsevne og er meget holdbart. Isokernskorstene er derfor også den type skorsten, der kan modstå de højeste temperaturer sammenlignet med murede skorstene og stålskorstene.

Stålskorstene har en lang holdbarhed og levetid, og er nemmere at vedligeholde end murede skorstene. Samtidig kan man opnå et bedre træk i stålskorstene, fordi den hurtigere bliver varm. Stålskorstene kan dog ikke modstå ligeså høje temperaturer som murede skorstene og isokernskorstene, og materialerne er ofte også dyrere.

Størrelse på skorstenen

En sidste ting du skal overveje, når du skal have ny skorsten, er størrelsen. Skorstenens størrelse er afgørende for skorstenens funktion, og derfor er det vigtigt, hverken at vælge en for lille eller for stor skorsten.

Skorstenen skal have de rette mål, så den passer til brændeovnens størrelse og effekt, og så den sikrer et optimalt træk. Derudover er der også nogle lovmæssige krav i forhold til skorstenens størrelse, som er vigtige at være opmærksom på.