Alt du skal vide om generaliseret angst

pige med angstAngst er efterhånden blevet en meget udbredt lidelse i Danmark. Faktisk lider op til 12 % af danskerne af angst, hvilket rundt regnet svarer til ca. 400.000 personer.

Selvom vi bliver flere og flere, der lider af angst, er angst stadig et tabu for mange. Det kan gøre det svært at tale om, og i det hele taget blive klogere på, hvordan det skal behandles.

Her kan du læse mere om en af angsttyperne, nemlig generaliseret angst, og samtidig blive klogere på, hvordan du behandler denne type angst.

Hvad er generaliseret angst?

Generaliseret angst er en angstform, hvor angsten er konstant hele tiden, dvs. du hele tiden er ængstelig og urolig for, hvad der sker, eller skal ske i løbet af din dag. Personer med generaliseret angst er således angst hele tiden, og er i høj grad også angst for, om der sker ulykker eller der opstår sygdom.

Hvorfor opstår generaliseret angst?

Generaliseret angst kan komme af flere ting, men ofte vil det være hændelser i barndommen, der har påvirket dig, og dermed har udløst en reaktion på angst. Angst er arveligt, og derfor kan du have større tendens til angst, hvis en af dine forældre lider af angst.

Hvilke symptomer kommer ved generaliseret angst?

Der findes en lang række symptomer på angst, herunder både fysiske og psykiske. De typiske symptomer er fysiske symptomer som eks. hjertebanken, smerter for eller i brystet og svært ved at trække vejret. Ofte er de fysiske symptomer ledsaget af psykiske symptomer som eks. svimmelhed, angst for ulykker og i nogle tilfælde angst for døden. Det er vigtigt at være opmærksom på sine symptomer, og søge læge, hvis symptomerne fortsætter, så du kan få den rette hjælp, du har brug for.

Hvordan slipper du fri af angsten?

Det er aldrig sjovt at lide af angst, og derfor kan det være en idé at søge hjælp, så du kan mindske eller helt slippe af med angsten og få en større livsglæde. Der er flere behandlingsformer mod angst, som du kan læse mere om her.

Terapi

Der er gode muligheder for at slippe fri af angsten, hvis du benytter dig af terapi. Her skal du tale med en psykolog eller psykiater, som har forstand på kognitiv terapi. Med denne terapiform forsøger du at bearbejde og lære nye mønstre, der skal afhjælpe angsten og dets symptomer.

Hypnose

Hvis ingen af ovenstående behandlingsformer synes tiltrækkende, kan du altid forsøge dig med hypnose mod angst. Med hypnose hos en professionel hypnoterapeut arbejder I i underbevidstheden og på at ændre din adfærd. Dette er en effektiv metode til behandling af angst.

Medicin

mand og medicinDet er muligt at få medicin mod angst, hvis du og lægen mener, at du har brug for det. Der findes flere typer af medicin, hvoraf nogle af dem er beregnet mod angst, mens andre er beregnet mod depression, men som også har en positiv effekt på angst.

Antidepressiv medicin er bl.a. de såkaldte SNRI- og SSRI-præparater. Angstmedicin er eks. Pregabalin, Buspiron og benzodiazepin. Det er vigtigt, at du taler med din læge først, inden du begynder på medicin.