Er det nu, du skal udskifte gasfyret?

gasfyr på vej i skraldespanRiver du (også) dig selv i håret af de høje gaspriser? Og er du i tvivl om, hvorvidt det er nu, du skal skifte varmekilde fra dit ellers så pålidelige gasfyr?

Mange danskere har det seneste stykke tid krydset fingre for, at gassen ikke skulle stige endnu mere end den allerede har, som følge af krigen i Ukraine. Desværre er priserne eksploderet, og det er ikke længere en god forretning at have naturgas som opvarmningsmetode i sin bolig – i hvert fald ikke økonomisk set. Men når nu priserne fortsat stiger, er det så en god idé at skifte fyret ud til en anden varmekilde? Det kan du blive klogere på nedenfor.

Udskift fyret, hvis det er i stykker

Det er dumt at skifte noget, hvis det virker. Derfor er der heller ingen grund til at udskifte dit gasfyr, hvis det ellers virker upåklageligt og har overholdt service. Selvom priserne kan være dyre i øjeblikket, er gasfyret en god varmekilde alligevel, og du bør derfor overveje grundigt, hvis du ønsker at udskifte denne.

Hvis dit gasfyr er stået af eller er ældre end 10 år, så bør du kraftigt overveje at se på en anden og måske billigere varmekilde. Du bør ligeledes overveje en udskiftning, hvis din varmeregning er steget kraftigt. Det kan eks. være grundet dårlig isolering i boligen eller lign., der gør det ekstra dyrt at fyre med gas. I sådanne tilfælde er en udskiftning måske den bedste løsning for dig, hvis du vil spare på varmeregningen.

Der er flere typer af varmekilder, som kan være glimrende alternativer til dig og familien. Her kan bl.a. nævnes træpille-fyr, varmepumpe, jordvarme og fjernvarme.

Alle ovennævnte varmekilder har hver sine fordele og ulemper, og du bør derfor researche de forskellige nøje, så du ved, hvad du går ind til. Her kommer dog et par fordele og ulemper i grove træk.

Træpiller

Træpiller er en ganske effektiv måde at opvarme boligen på. Selvom denne metode er forholdsvis billig, er det ikke nødvendigvis den bedste løsning, da du her skal tænke på service og vedligeholdelse af fyret, nøjagtig som med et gasfyr. Dette kan hurtigt komme til at koste oven i de andre udgifter.

Varmepumpe

En varmepumpe er både en miljøvenlig og fornuftig opvarmningsmetode. Med en installation af varmepumpe kan du i mange tilfælde spare en hel del på varmeregningen i det lange løb på trods af at selve anskaffelsen kan være forholdsvis dyr.

Fjernvarme

Fjernvarme er både miljøvenligt og billigt i drift, og samtidig behøver du ikke få installeret en masse, som med de to andre varmekilder. Det kan derfor være værd at undersøge, om din kommune har planer om at tilbyde fjernvarme i nærheden af din bolig. Kan du få fjernvarme, bør du overveje dette.

Jordvarme

jordvarmeJordvarme må siges at være klart den dyreste varmekilde af de nævnte, men til gengæld er den også særdeles effektiv, da den fordeler varmen bedre i boligen. Dog skal du være opmærksom på, at jordvarme kræver en stor have, da det er en stor installation, som derfor kræver meget plads.