5 gode grunde til at tage et tilskud af fiskeolie

5-gode-grunde-til-at-tage-et-tilskud-af-fiskeolie-703x336

Vi ved det godt, for vi har hørt det mange gange før: De gode råd, som blandt andre staten sørger for at udsende, der skal vejlede til en sundere livsstil. Vi skal spise mindst 600 gram/ 6 stykker frugt og grønt om dagen – ”6 om dagen”-kampagnen var en af de første TV-kampagner for sundere livsstil. Vi skal spise fisk og fiskepålæg 2 gange om ugen. Vi skal bevæge os minimum 60 minutter om dagen, hvoraf de 30 minutter skal få vores puls godt op. Men alligevel kæmper mange af os med at leve op til de gode råd.

Især rådet om at spise mere fisk burde være nemt for danskerne at overholde – hvis vi ellers kunne lide fisk. Men virkeligheden er, at mange af os ikke spiser ret meget fisk. Det er ret absurd, når man ser på det i forhold til, at Danmark er et af de lande med mest kyststrækning i forhold til landmasse – der er hav næsten hele vejen rundt om os! Det frister os dog ikke til at spise mere fisk.

Men vi har brug for de gode flerumættede fedtsyrer, der er i fisk, for fisk er en god kilde til netop sunde fedtstoffer. Især omega 3 fedtsyrer findes der mange af i fisk – især fede fisk som laks og ørred. Den nemme løsning er at spise et tilskud af fiskeolie, og det er heldigvis ikke svært at finde dem nogen stedet. Fiskeolie kan købes i alle dagligvareforretninger, på apotekerne og i butikker som Matas.

1: Fiskeolie er sundt for hjertet

Et regelmæssigt indtag af omega-3 fedtsyrer mindsker risikoen for at dø den pludselige hjertedød betydeligt. Undersøgelser har også vist, at risikoen for at få et nyt hjerteanfald bliver mindre selv for patienter, der har haft en blodprop i hjertet.

2: Fiskeolie forebygger og lindrer leddegigt

Omega-3 fedtsyrer har visse antiinflammatoriske egenskaber, som også ses hos hvidløg, ingefær og kål. At de er antiinflammatoriske betyder, at de mindsker mængden af inflammation i kroppen. Inflammation er en betændelsestilstand indvendigt i kroppen, og det er blandt andet derfor, at leddegigt er en inflammatorisk sygdom.

3: Fiskeolie forebygger depression

5-gode-grunde-til-at-tage-et-tilskud-af-fiskeolie-tekstbillede-depression

Depression opstår tit samtidig med inflammatoriske tilstande i kroppen. Netop derfor virker antiinflammatorisk krop også forebyggende på depression, selvom man ikke kender årsagerne til depression til fulde endnu. Fiskeolie virker antiinflammatorisk, så derfor bidrager det også til forebyggelse af depression.

4: Fiskeolie mindsker mængden af fedtstoffer i blodet

Det virker måske absurd, at man kan reducere mængden af fedtstoffer (triglycerider for at være præcis) i blodet ved at indtage et fedtstof. Men omega-3 fedtsyrer virker altså til at sænke den forholdsmæssige andel af fedtstoffer i blodet, hvilket også er værd at tage med.

5: Fiskeolie er vigtigt for hjernens udvikling og funktion

Hjernen består af 60 % fedt. Gode fedtsyrer er derfor essentielle, når det kommer til at stimulerer hjernens udvikling og funktion. Nogle forskere har relaterer fedtfattig kost til udviklingen af demens og andre hjernesygdomme. Omega 3 fedtsyrer er derfor også ekstremt vigtige for børn, fordi deres hjerner udvikles så meget. Man ser, at et tilskud af fiskeolie i kosten reducerer antallet af tilfælde af ADHD, angst og depression blandt børn.

Der er altså mange gode grunde til at spise fiskeolie som tilskud, hvis man ikke er så god til at få spist fisk til hverdag. Har man børn, bør man også overveje, om et tilskud af fiskeolie skal være en del af hverdagen.