4 fund du kan opdage i tilstandsrapporten

tilstandsrapport og husKøb af ny bolig er meget mere end blot at gå på diverse boligsider og finde drømmeboligen. Når du skal i gang med et boligkøb, kræver det, at du har sat dig lidt ind i, hvordan hele processen fungerer, og hvad du skal lægge mærke til.

Særligt tilstandsrapporten kan være afgørende for jeres beslutning omkring boligen. Indimellem kan tilstandsrapporten indeholde overraskende fund, du måske ikke lige have tænkt over, og som kan ændre din beslutning om, hvorvidt du ønsker at købe boligen. Nedenfor kan du læse om 5 fund, som kan dukke op i tilstandsrapporten, og som du bør være opmærksom på.

Konstruktionsskader på boligen

Hele formålet med en tilstandsrapport er, at den skal give dig overblik over hele boligens tilstand – fra hælder til kvist. Derfor skal du også nøje studere og gennemlæse rapporten, gerne sammen med en bygningssagkyndig, der har forstand på tilstandsrapporter.

Et af de mere alvorlige fund, du kan støde på i rapporten er konstruktionsskader på boligen. Konstruktionsskader er skader, der kan have stor betydning for boligens konstruktion og funktion. Skader som disse skal du derfor være yderst opmærksom på, og disse kan bl.a. inkludere skader på fundamentet, rørproblemer, skader på tag eller mure/ydervægge.

Sundhedsskadelige udfordringer

Selvom konstruktionsskader er alvorlige, er skader, der påvirker din sundhed også yderst alvorlige. Det er nemlig nogle af de andre fund, du kan gøre dig i tilstandsrapporten. Med sundhedsskadelige udfordringer mener vi, at der kan være fugtskader, skimmelsvamp eller lign. problemer i boligen. Disse kan have stor betydning for dit helbred, hvis ikke det fikses. Vær derfor opmærksom på dette i rapporten.

Manglende tilladelser for boligen

Udover ovenstående fund, som du kan støde på, kan du også risikere, at der er udfordringer med bygningsreglementet for boligen. Det kan eks. være, at der ikke er indhentet de nødvenlige eller gældende tilladelser til boligens tilbygning eller forskellige love, der ikke er overholdt. Disse skal du være særligt opmærksom på, når du kigger tilstandsrapporten igennem.

Overblik over vedligeholdelse

En tilstandsrapport kan faktisk også give dig et klart overblik over de forskellige vedligeholdelsesposter, der måtte være på din kommende bolig. Det kan eks. være, hvis taget skal renoveres, VVS-installationer skal udskiftes eller andre reparationer, som ikke skal laves her og nu, men måske på sigt. Disse reparationer og vedligeholdelser er ofte dyre, men vigtige. Ved at kigge efter disse i tilstandsrapporten, kan du bedre være forberedt på, hvad de forskellige reparationer vil koste dig i fremtiden og lægge et passende budget derefter. Er der ting på boligen, der skal repareres nu og her, kan du også se det i tilstandsrapporten. Dette kan også være med til at give nedslag i prisen på boligen, hvis det er vigtige ting, der skal laves.

Tilstandsrapporten er et vigtigt redskab

kvindelig bygningssagkyndigSom du kan se, er tilstandsrapporten en vigtig del af en bolighandel, når du som køber ser efter en ny bolig. Med denne i hånden kan du være sikker på, at du ikke overser nogle vigtige elementer på boligen. Samtidig kan du vælge og overveje, om det er en bolig, du ønsker at gå videre med i købsprocessen, eller om du skal lede videre.