Har apoteket åbent nytårsdag?

Kvinde til nytårsfest - pas på dig selv

Der er ikke længe til nytårsaften nu – og for de fleste unge mennesker indebærer årets sidste aften festligheder og et stort indtag af alkohol. Med store mængder alkohol, mad og festlige løjer i form af nytårskrudt og -fyrværkeri er skadestuen derfor et travlt sted, når vi fejrer årsskiftet.

Rigtig mange supermarkeder holder lukket nytårsdag d. 1. januar, og det samme gør stort set alle specialbutikker landet over. Der er kun ganske få indkøbsmuligheder, man har på årets første dag. Men har du tænkt over, at det også gælder landets apoteker?

Undgå ubeskyttet sex nytårsaften

Undgå uønsket graviditet efter en vild nytårsfestHolder du fest med dine venner og veninder på nytårsaften? Så er du måske i trygge rammer og kan slå dig løs. Men hvis du bliver ret løssluppen, når du har indtaget større mængder alkohol, kan du måske ende med at have sex med en, som du ikke lige havde planlagt.

Det kan betyde uønsket graviditet, hvis I ikke bruger kondom, og du ikke er på p-piller selv. Uden kondom er du desuden også i farezonen for at få en kønssygdom, hvilket også må siges at være uønsket. I sidstnævnte tilfælde går der minimum nogle dage, før symptomerne begynder at vise sig – men ved uønsket graviditet skal man handle med det samme.

Der findes heldigvis muligheden for at tage en fortrydelsespille i nødstilfælde. Har du haft ubeskyttet sex med en tilfældig mand til en fest, og er du ikke beskyttet mod graviditet af p-piller eller lignende, er der en vis risiko for, at du kan være blevet befrugtet.

Efter nytårsaften er der imidlertid ikke ret mange apoteker, der har åbent. Du kan dog finde et apotek i Aarhus, Aalborg, Odense, København og på Bornholm, der har døgnåbent, og hvor der er åbent på nytårsdag.

Det bedste råd må dog være at undgå ubeskyttet sex nytårsaften – og enhver anden aften, hvor du ikke er sammen med en fast partner.

Undgå spirituskørsel dagen derpå

Lad være med at køre med for høj promilleDagen efter nytårsaften ligger det halve af Danmark brak med tømmermænd. En del af dem med tømmermænd føler sig imidlertid så friske, at de ikke anser det for et problem at køre en tur dagen derpå. Ingen tømmermænd eller blot milde tømmermænd er dog ikke garanti for, at ens promille er så lav, at det er tilladt at køre nogen steder.

For at være sikker kan man købe sig en AlkoTjek på forhånd. Det er et engangsalkometer, der gør det muligt blot med et pust at finde ud af, om ens promille er over 0,5. Hvis AlkoTjek-måleren viser ved at skifte farve, om man har alkohol i sin ånde. Den skal derfor ikke bruges lige når man har drukket noget, men man skal vente nogle timer – hvilket man bør under alle omstændigheder.

Politiet foretager hvert år indtil flere stikprøver nytårsdag og er generelt meget opmærksomme på, at der generelt er en tårnhøj risiko for at møde en spritbilist på årets første dag. Det er ikke sjovt at blive taget for spirituskørsel, men det er heller ikke nogen spøg at udsætte andre mennesker for den enorme fare – og det er derfor vores råd, at man tænker sig rigtig godt om, før man sætter sig bag rattet, hvis man ikke er sikker på, om man har drukket for meget til at køre.