Rejser I ud af landet i julen? Sådan undgår du diarré

rejser-i-ud-af-landet-i-julen-saadan-undgaar-du-diarre-703x336

Hvert år vælger mange par og familier at rejse ud af landet op til jul, for at undgå den traditionelle stress og jag, eller bare for at opleve noget andet. Mange er tiltrukket af at rejse til et land, hvor der er sol og sommer, og hvor juleaftensdag kan bruges på at ligge og sole sig på stranden.

Selvom det er en stor afveksling fra det kolde vejr i Danmark, skal julen jo stadig fejres. Noget der dog kan sætte en stopper for det gode humør og julestemningen er, hvis du eller din familie får den såkaldte ”feriemave” eller ”turistmave”. Du er mere udsat for at få ”feriemave”, jo længere væk du rejser.

Derfor får du ”feriemave”

Grunden til at du risikerer at få diarré skyldes, at du ikke er vant til de bakterier, som du kommer i kontakt med i udlandet. Disse bakterier er meget forskellige end dem, du bliver udsat for herhjemme, og det reagerer din krop på. Det er primært mad og vand, der er forurenet med afføringsbakterier, som er skyld i, at du får diarré.

Det kan være svært at undgå at blive udsat for afføringsbakterier, selv når du spiser i udlandet. Du kan selvfølgelig undgå gadekøkkener, som øger risikoen for bakterier betydeligt. Det betyder ikke, at du er sikker, så længe du spiser på restaurant. Her kender du ikke forholdene i køkkenet – om det er rent, og hvordan kokkens hygiejne i øvrigt er.

Hvordan kan du så undgå at få diarré på ferien? Du får her en række råd, så du ved hvad du skal undgå – og hvad du kan gøre allerede hjemmefra.

Forbered dig hjemmefra

Det er en god idé allerede at starte hjemmefra. Det er nemlig muligt at forebygge dårlig mave – i hvert fald til en vis grad. Mælkesyrebakterier er med til at styrke immunforsvaret, så du kan blive modstandsdygtig over for infektioner. Kroppen bliver altså i stand til hurtigere at kunne bekæmpe sygdomsfremkaldende bakterier.

Start allerede hjemmefra med at tage mælkesyrebakterier – så er dit immunforsvar bedre stillet overfor de fremmede bakterier, når du når frem. Begynd derfor at tage mælkesyrebakterier allerede op til 5 dage før du rejser – og fortsæt i øvrigt derefter med at tage dem under hele rejsen.

Personlig hygiejne

Når du er af sted på din rejse, så sørg for at vaske dine hænder ofte – og brug også gerne håndsprit. På den måde undgår du mange bakterier og vira, som kan give dig diarré. Du kan ikke undgå at blive udsat for millioner af bakterier – bare du åbner en dør, bliver du udsat for alle de bakterier, der er på håndtaget. Derfor er det vigtigt, at du husker at vaske hænder ofte.

Undgå vand fra vandhanen

rejser-i-ud-af-landet-i-julen-saadan-undgaar-du-diarre-tekstbillede-703x336

Du ved det allerede – du må ikke drikke vand af vandhanen. Det betyder også, at du skal undgå isterninger, som jo netop oftest er lavet af vandet fra vandhanen. Når du skal have noget at drikke, så vælg vand på flaske, øl, sodavand og surmælksprodukter af kendte mærker. Sørg i øvrigt for at drikke minimum 2 liter vand dagligt.

Det betyder ikke at du ikke få din morgenkaffe på ferien. Drikkevarer af kogt vand er også tilladt at drikke – så du skal altså ikke undvære din kaffe eller the.

Spis på restaurant

rejser-i-ud-af-landet-i-julen-saadan-undgaar-du-diarre-tekstbillede-703x336-reaturant

Selvom maden ser lækker ud på alle gadekøkkenerne, kan det være en dårlig idé at spise her. Hygiejnen er typisk meget dårligere end den er på restauranter, og derfor er det mere sikkert at spise her, hvis du vil undgå for mange bakterier.

Hvad med salaten? Mange holder sig fra at spise salat, når de er i udlandet, netop fordi denne er skyllet i vand fra vandhanen. Undersøgelser har dog vist, at du ikke mindsker risikoen for diarré ved at undgå salaten – eller ved at følge andre diætetiske restriktioner.

Hvis uheldet er ude

Er du uheldig at få diarré på rejsen, er det særligt vigtigt at drikke rigeligt med vand. Ud over de 2 liter, som du som voksen bør drikke dagligt, skal du drikke 200ml for hver gang du går på toilettet. Når du har diarré mister din krop en masse salte – også kaldet elektrolytter. For at genoprette disse kan du med fordel drikke juice, eller sørge for at spise salte kiks. Du kan også lave en elektrolyt-blanding selv ved at blande et par skefulde sukker og en knivspids salt med en liter vand.

Ud over dette er bananer, revet æble og ristet brød en god skånekost for din mave. Disse virker samtidig også stoppende. Det betyder dog ikke, at du ikke må spise andet mad, men lysten til at spise kan dog være stærkt nedsat.

Du kan også bruge det stoppende middel Imodium. Hvis du har haft diarré over længere tid eller hvis der er blod i afføringen, bør du kontakte en læge.