Sådan får du et stærkt immunforsvar

saadan-faar-du-et-staerkt-immunforsvar-703x336

Immunforsvaret er kroppens forsvar mod infektioner og fremmede eller unormale celler. Det er altså immunforsvaret, der hjælper os med at forblive raske. Kroppens immunforsvar består af millionvis af hvide bloglegemer som hver især kan genkende en fremmed celle. Når bakterien eller virussen er genkendt, hjælper immunforsvaret med at angribe den, og det er altså derfor, at immunforsvaret beskytter os mod sygdomme.

Der findes forskellige ting, der kan have negativ effekt på immunforsvaret, og dermed gøre, at man ikke har så meget at stå imod med. Nogle tager mælkesyrebakterier for at forstærke sit immunforsvar, mens andre fokuserer mere på kost og træning.

Et sundt og stærkt immunforsvar er vigtigt for vores velbefindende. Uden et velfungerende immunforsvar vil vi hurtigt kunne mærke det på vores velvære, og sygdom vil helt sikkert opstå i kroppen ret hurtigt. Et dårligt og svagt immunforsvar har en negativ effekt på vores livskvalitet, og kan i sidste ende forkorte vores liv. Derfor er det vigtigt hele tiden at sikre sig, at man har et stærkt immunforsvar, der kan angribe de fremmede celler.

Undgå stress

digg-dk-saadan-faar-du-et-staerkt-immunforsvar-stress

Stress er ikke godt for noget – heller ikke for immunforsvaret. Når vi bliver for stressede udskiller binyren hormonet kortisol, som i for store mængder kan svække immunforsvaret. Derudover er det afgørende for et sundt immunforsvar, at man har sine tanker under kontrol og skifter de negative ud med positive tanker.

Derudover er det også vigtigt, at vi får rigeligt med søvn. Når vi sover bliver immunforsvaret både forstærket og genopladet. I stressede perioder kan det være svært at få en god nattesøvn, da man føler, at man har så mange ting at tænke på. Selv en enkel nat uden søvn kan have en stor effekt på immunforsvaret.

Rent psykisk har vi mennesker en stor magt til at blive hvad vi tænker på, og forestiller os. Derfor er det vigtigt at undgå stress og tænke på de positive ting, der skal få dig i mål. Positive tanker er nemlig en af vejene frem mod et sundt liv med et stærkt immunforsvar.

Spis sundt

Mange fokuserer på at spise sundt for at gå ned i vægt, men det er altså ikke den eneste fordel, der er ved sundt og nærende kost. Sund kost får nemlig også hele kroppen i balance og dermed derfor bliver immunforsvaret forstærket.

De fødevarer der bidrager bedst til et bedre immunforsvar er blandt andet:

  • Økologisk frugt og grønt
  • Æg
  • Fisk
  • Kød
  • Vand

Derudover er det vigtigt at undgå usunde fødevarer som sukker, da det undertrykker immunforsvaret. Derudover bør man holde sig fra fødevarer, der indeholder transfedt. Det kræver ikke, at man udelukkende spiser sundt og nærende, hvis man ønsker et stærkt immunforsvar. Immunforsvaret kan sagtens være stærkt, selvom man spiser usundt en gang imellem. En tommelfingerregel kan være, at 80% af det man indtager, skal være sundt.

Det er dog ikke kun maden, man indtager, der skal være sund. Rygning og alkohol påvirker nemlig også immunforsvaret negativt. Derfor er det en god idé at holde sig fra det, hvis man ønsker et stærkere immunforsvar.

God hygiejne

digg-dk-saadan-faar-du-et-staerkt-immunforsvar-tekstbillede-400x300-hygiejne

Mange bakterier der fører til sygdomme kommer grundet dårlig hygiejne. Det er vigtigt at vaske hænder efter toiletbesøg og eksempelvis før du skal spise, så bakterierne ikke overføres til maden. Ved at vaske hænder reducerer man risikoen for at blive syg, hvis immunforsvaret i forvejen er svagt.

Mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterierne florerer rundt i vores krop, og hjælper blandt andet tarmfloraen med at være i balance. De er nemlig nogle af de sunde bakterier, som vores krop har brug for hvis den skal være i balance. Det er dog ikke kun tarmfloraen, de holder i balance, men også hele vores krop. Mælkesyrebakterierne spiller nemlig en central rolle når det komme til optagelsen af fødevarer i kroppen.

Hvis tarmfloraen er i ubalance, får man ikke ret meget gavn af de sunde fødevarer. Det kan sagtens være, at man er i tilskud af mælkesyrebakterier, og i sådanne tilfælde kan de være en god idé at indtage mælkesyrebakterierne som et slags kosttilskud.