Skal børn have kosttilskud? Få nyttig viden om vitamintilskud til børn

Dreng spiser vitaminpille

Flere og flere vælger at supplere den daglige kost med kosttilskud. Dette kan muligvis skyldes, at mange ikke får de nødvendige vitaminer og mineraler, som kroppen har behov for, gennem kosten. Dette gør sig blandt andet gældende for veganere og vegetarer, som kan have behov for at supplere med enkelte vitaminer og mineraler.

Nogle vælger dog også at supplere med kosttilskud blot for at sikre sig, at kroppen får tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler i perioder, hvor der ikke altid er tid til at leve sundt. Men hvad så når det kommer til de små i hjemmet, har børn behov for vitamintilskud?

Det er vigtigt at prioritere børns sundhed, og netop derfor er mange forældre er i tvivl om, hvorvidt det er en god idé at give deres barn vitamintilskud, eller om kosten er tilstrækkelig til at opfylde barnets vitaminbehov. Herunder kan du læse mere om, hvorvidt det er nødvendigt at give børn vitamintilskud, og hvornår det kan være en god idé at gøre det.

Skal dit barn have vitamintilskud?

Ifølge Fødevarestyrelsen får børn dækket deres vitamin- og mineralbehov gennem en almindelig sund kost. Det er derfor som udgangspunkt ikke nødvendigt at supplere dit barns kost med vitaminpiller eller kosttilskud.

Hvis dit barn generelt får en sund og varieret kost med fuldkornsprodukter, grøntsager og gode fedtstoffer, og samtidig heller ikke får for meget sukker og for meget forarbejdet mad med tilsætningsstoffer, vil barnet med stor sandsynlighed få tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler.

For at få de næringsstoffer som barnet har brug for, anbefaler Fødevarestyrelsen således også, at børn over 2 år bør spise en sund og varieret kost, som er baseret på De officielle Kostråd. Disse omfatter, at man skal spise planterigt med grøntsager og frugter, at man skal spise fuldkorn, at man skal slukke tørsten i vand og spise mindre sødt, salt og fedt. Derudover skal man spise mindre kød og vælge fisk og bælgfrugter i stedet samt spise magre mejeriprodukter og planteolier.

Hvis dit barns kost lever op til disse 7 kostråd, er der således stor sandsynlighed for, at dit barn får tilstrækkeligt med næringsstoffer gennem kosten, og at dit barn dermed er godt dækket ind i forhold til mineraler og vitaminer.

Hvornår kan det være en god idé med kosttilskud?

Pige vil ikke spise groentsager

Der kan dog være forskellige årsager til, at barnet ikke får en sund og varieret kost og dermed kan have behov for at få vitamintilskud. Det kan for eksempel være, hvis dit barn er kræsent og derfor spiser meget ensformigt, hvis dit barn er småspisende, eller hvis du ikke kan lokke dit barn til at spise nok grøntsager.

Er dit barn ofte forkølet eller har sundhedsmæssige problemer som eksem, problemer med fordøjelsen eller andre udfordringer og sygdomme, kan det også være en god idé at supplere dit barns kost med kosttilskud.

Endelig kan det være nødvendigt at give dit barn et tilskud af vitaminer, hvis dit barn spiser vegansk, vegetarisk eller er laktoseintolerant. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at give barnet tilskud med jern, B12-vitamin, kalk eller magnesium.

Har dit barn ikke behov for vitaminpiller hele året, kan det også være en mulighed at give dit barn kosttilskud i fx vinterhalvåret. Dette kan fx være gavnligt, hvis dit barn ikke får ligeså mange grøntsager om vinteren som om sommeren og måske også spiser mere usundt i vinterhalvåret. Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen anbefaler desuden, at både børn over 4 år og voksne får et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret. Det skyldes, at den primære kilde til D-vitamin er gennem solens stråler, som ikke er så kraftige i vintermånederne.

Hvilke kosttilskud skal du vælge til dit barn

Hvilke kosttilskud du skal vælge til dit barn, afhænger af dit barns behov. Hvis dit barn fx er laktoseintolerant, men ellers spiser sundt og varieret, kan et tilskud af kalk og D-vitamin sandsynligvis være tilstrækkeligt.

Hvis dit barn derimod er kræsent eller småspisende, kan det være en god idé at give dit barn en multivitaminpille dagligt. Hos mærket Solaray finder du et stort udvalg af vitaminer og kosttilskud. Her finder du blandt andet også multivitaminer og tyggetabletter, der er lavet specielt til børn.