Sådan får du haven klar til forår og sommer

mand i have med avisEn ny sæson er endelig startet, og snart er vi forbi vinterens mørke og kolde temperaturer. Det betyder også, at det er tid til at gå i gang med haven, hvis du skal nå at have glæde af dens blomstring til sommer.

Der er meget, der skal nås til den nye sæson, så du kan derfor roligt gå i gang allerede nu. Læs nedenfor, hvordan du med enkle trin nemt kan få din have flot igen efter vinterens frost.

Fjern ukrudt

I løbet af vinteren er der måske kommet en hel del ukrudt og visne blade rundt omkring, som du først for alvor lægger mærke til nu, hvor solen begynder at titte frem bag skyerne. Det er nu tid til at hoppe ud på terrassen med dine haveredskaber og stille og roligt fjerne ukrudt og blade fra fliserne og havebedene. Husk havehandsker, så du ikke ødelægger dine hænder, og en fliserenser til ukrudtet, så er du godt på vej. Sørg for jævnlig ukrudtsfjernelse, så kan du nemmere holde det nede.

Plej græsplænen

Også græsplænen har brug for en kærlig hånd efter en hård og lang vinter fyldt med sne og frost. Det første du skal gøre, når det bliver varmere i vejret er derfor at fjerne ukrudt og mos fra haven. Dette gør du nemmest med en god rive, der samtidig også kan fjerne eventuelle blade.

Når du har klaret dette, er det tid til at slå græsset. Pas på med ikke at slå det for kort. Du bør gå efter en længde på græsset der hedder ca. 4 cm. Hvis du er træt af at slå græs med manuel græsslåmaskine, kan du altid overveje om det er nu, det er tid til en robotplæneklipper. Med en robotplæneklipper slipper du for at gøre arbejdet med græsslåning. De fleste robotplæneklippere kræver kanttråd, som skal installeres i haven. Dette er derfor et oplagt tidspunkt at gøre det på.

Vil du give din plæne lidt ekstra kærlighed go pleje, kan du tilføje gødning til den, som kan være med til at forhindre mos og dermed få plænen til at synes flottere og grønnere.

Beskæring af planter og buske

Alt efter hvor mange bede og buske du har i haven, kan du muligvis nemt slippe omkring dette. Men har du flere bede med mange blomster og buske rundt omkring i haven, er det nu tid til at beskære dem. Hvordan de skal beskæres afhænger af, hvilken type blomst eller buske, du har stående. Der er nemlig stor forskel på beskæring af roser og stauder, så huske at læs op på, hvordan de forskellige blomster og planter skal beskæres bedst muligt. Med den rette beskæring sikrer du, at blomsten eller busken kommer stærkt igen.

Plantning af nye planter eller blomster

haveplantningMåske har du nogle krukker, du gerne vil have frem på terrassen med smukke blomster. Så er det ved at være tid til at få dem udplantet i disse. Vælg nogle flotte sommerblomster, og plant dem gerne omkring maj, hvor temperaturerne begynder at blive højere. Skal du plante nye blomster og/eller buske i dine bede, er det vigtigt, at du kultiverer jorden først og gør den klar til nye planter. Kompost er også en god idé at tilføje jorden, inden du planter.

Rengøring

Det er ikke kun græsplænen og bedene der skal ”rengøres” og fjernes fra ukrudt. Du bør ligeledes rengøre dit drivhus, så det er helt klart til, at du skal så dine grøntsager som eks. tomater, agurker og peberfrugter.

Er dine havemøbler endnu ikke stillet frem endnu, er det også tid til at få dem frem fra skuret. Måske skal de have en tur med kosten og en fugtig klud, hvis det er blevet meget snavset af at være gemt væk henover vinteren. Er din grill snavset, så tag den med i samme omgang. Så er du helt klar til at nyde de lange sommeraftener på terrassen.