5 interessante fakta om brændeovne – Alt du skal vide om brændeovne

Fakta om braendeovne

Synes du også, at en brændeovn er indbegrebet af hygge? De smukke dansende flammer, det rustikke træ der bruges til optænding og den behagelige varme, der spreder sig i hele rummet, er alt hvad man behøver på en kølig efterårs- eller vinterdag. Men er brændeovne egentlig en god opvarmningskilde? Eller er den mere forurenende end effektiv?

Herunder har vi samlet 5 fakta om brændeovne, der fortæller dig alt, hvad du skal vide om denne hyggelige opvarmningskilde. De 5 fakta kan både være interessante for dig, der overvejer at investere i en brændeovn samt for dig, der bare gerne vil vide noget mere om brændeovne.

1. Brændeovne kan opvarme både små og større rum

Vil du gerne have en brændeovn i dit hjem, men er du i tvivl, om du har pladsen til den, eller er du i tvivl om brændeovnen kan opvarme din store bolig tilstrækkeligt? Der er ingen grund til bekymring. Brændeovne kan nemlig både bruges til opvarmning af små rum og store boliger.

Skal du opvarme et mindre rum, skal du vælge en mindre brændeovn med en lavere varmeeffekt, hvorimod en større bolig kræver en større brændeovn med en højere varmeeffekt. En brændeovn er dermed et ideelt valg for både små og store boliger, og kommer i et væld af forskellige designs og farver, så de passer ind i ethvert hjem.

2. Nyere brændeovne udleder færre partikler

Braendeovne forurening

Er du i tvivl om, hvorvidt du skal investere i en brændeovn, fordi du er nervøs for partikeludledningen? Så er der godt nyt til dig. Nyere brændeovne udleder nemlig op til 5 gange færre partikler end ældre brændeovne.

I dag har Brændeovnsbekendtgørelsen lavet en række krav til, hvor stor en mængde skadelige partikler de danske brændeovne må udlede. Partikeludledningen på nye brændeovne produceret efter 2005 må maks. være 4g pr. kg brænde. Selvom alle brændeovne udleder partikler og emissioner, kan du altså mindske partikeludledningen, hvis du vælger en ny dansk brændeovn. Mange nyere brændeovne udleder desuden færre partikler end, hvad der tillades.

3. Nyere brændeovne er mere effektive

Hvis du udskifter din gamle brændeovn med en nyere model, vil du samtidig opleve, at den nye brændeovn er mere effektiv, og bruger mindre brænde til at generere varme. Faktisk vil du kunne spare omkring 25% træ til afbrænding, hvis du udskifter din ældre brændeovnsmodel med en ny brændeovn.

Det skyldes, at moderne brændeovne er mere effektive til at omdanne brændets energi til varme, samtidig med at mange nyere brændeovne har en bedre isolering og lufttilførsel end ældre modeller. Dette gør blandt andet nyere brændeovne til et godt økonomisk valg til opvarmning af hjemmet.

4. Fyring med brænde er CO2-neutralt

Brændeovne er mange gange blevet omtalt som forurenende og skadelige for miljøet. Det er dog ikke tilfældet. Træ er nemlig CO2-neutralt og en klimavenlig energikilde, da der kun frigives den mængde CO2 ved forbrænding, som træet har optaget, imens det voksede.

Fyring med brænde er således CO2-neutralt. Selvom vi fælder træer til brug ved afbrænding i brændeovne, planter vi desuden hele tiden nye træer, så vi ikke tager mere træ end vi planter.

5. Forkert fyring kan forurene miljøet mere

Hvis du fyrer forkert, eller du bruger det forkerte træ til at fyre med, kan du risikere at få en mindre effektiv afbrænding, som forurener mere. Det er dermed i højere grad måden du fyrer på, som kan være med til at forårsage forurening end selve brændeovnen. Det er derfor vigtigt, at du fyrer korrekt ved at bruge tørt og rent brænde samt sikre, at der er en god lufttilførsel i brændeovnen.