Har du overvejet en karriere som elektriker?
Overvejer du at tage en håndværksuddannelse? Så er du måske også bange for, om du kan finde en læreplads. Der har gennem det seneste år været meget snak om, at det er for svært at finde en læreplads. Denne udvikling kan dog snart vende – særligt for elektrikere.
Mangel på elektrikere
Det forventes, at der i 2025 kommer til at mangle op mod 7.500 elektrikere, hvis situationen ikke bliver ændret. Denne nyhed er ikke kommet fra den ene dag til den anden – i branchen har man været opmærksom på problemet, og har derfor også arbejdet på at finde en løsning.
Mange elektrikere er på vej på pension og efterløn, og det åbner muligheder for nye lærlinge. Virksomhederne får flere opgaver, og nogle må endda sige nej til nye opgaver, fordi de mangler arbejdskraft. Derfor er der lyse udsigter, hvis du drømmer om at blive elektriker.
Manglen på arbejdskraft betyder, at der er mange virksomheder i hele landet, som søger efter lærlinge. En elektriker i Hadsten mellem Randers og Aarhus søger for eksempel 2 elektrikerlærlinge. Måske søger din lokale elektriker også?
Elektrikeruddannelsen
I 2015 blev der skabt en ny elektrikeruddannelse, som TekniQ Installatørernes Organisation og Dansk El-Forbund står bag. Dermed er uddannelsen meget praksisnær og dækker de behov, der er på markedet.
Uddannelsen tager 4-4,5 år, og du er selv med til at vælge, hvad du gerne vil specialisere dig i. Du bestemmer altså selv om du vil arbejde med tekniske løsninger i bygninger, energieffektivisering og bæredygtig energi, højteknologiske fabrikker, datanetværk og serverrum eller som servicetekniker.
Som elektriker har du altså mulighed for at specialisere dig inden for forskellige områder. Det er derfor op til sig selv at finde ud af, hvad du interesserer dig mest for, eller hvor du kan få de mest spændende udfordringer.
Karrieremuligheder
Når du er uddannet elektriker betyder det ikke nødvendigvis, at du skal arbejde som elektriker resten af dit arbejdsliv. Dine karrieremuligheder er mange. Du kan arbejde som projektleder, hvor du får ansvar for større byggeprojekter, du kan blive selvstændig eller du kan læse videre til installatør, ingeniør, maskinmester eller tage en teknologuddannelse.
Jobgaranti
Selvom elektrikeruddannelsen er populær bliver der stadig ikke uddannet nok elektrikere, hvis vi skal undgå det forventede underskud på 7.500 elektrikere i 2025. Den nye uddannelse skal gøre det mere attraktivt at uddanne sig som elektriker – og derfor er der også kommet større fokus på, hvilke muligheder du har for at specialisere dig.
En del af uddannelsen er at finde en læreplads. For nogen virker det uoverskueligt at finde en læreplads, men manglen på kvalificeret arbejdskraft gør det lettere for elektrikere – lad dig derfor ikke slå ud, hvis du får et par afslag.
En undersøgelse har vist, at 8 ud af 10 lærlinge har deres første job i den virksomhed, hvor de var i lære. Nogle af dem, der ikke fortsætter med at arbejde i samme virksomhed, har selv valgt at finde en anden virksomhed at arbejde for – eller måske starter de selv en virksomhed. Uanset hvad er dine jobmuligheder altså gode efter endt elektrikeruddannelse.