braendeovn i dagligstue

Sikker brug af brændeovne i familiehjem

I de kolde vintermåneder er der intet, der slår den varme og hyggelige atmosfære, som en brændeovn kan skabe. Den er et perfekt samlingspunkt for familien, og giver masser af varme, samtidig med at den fungerer som et flot designmøbel i hjemmet.

For at undgå ulykker og brandfare er det dog vigtigt, at brændeovnen installeres, anvendes og vedligeholdes korrekt, samt at du overholder de sikkerhedsmæssige regler. Dette er særligt vigtigt, hvis du har børn og/eller kæledyr, da brændeovnen kan udgøre en sikkerhedsrisiko, hvis ikke du har taget de rette foranstaltninger.

I denne guide kan du blive klogere på, hvordan du installerer, anvender og vedligeholder din brændeovn for at sikre, at den er sikker for hele familien.

Installation af brændeovn

Der er ingen regler om, at du ikke må installere brændeovnen selv. Medmindre du har stor erfaring med gør-det-selv projekter, kan det dog være en god idé at få en fagperson til at udføre opgaven. På den måde sikrer du, at brændeovnen bliver opsat sikkert og korrekt, samt at opsætningen overholder bestemmelserne.

Når brændeovnen er opsat, skal skorstensfejeren godkende installationen, før du kan tage brændeovnen i brug. Du skal desuden meddele kommunen om, at du har installeret en brændeovn, hvis ikke der har været en brændeovn i huset tidligere, og det ikke allerede fremgår i BBR-meddelelsen. Derudover skal du huske at informere dit forsikringsselskab om, at du har installeret en brændeovn.

Sikkerhedsafstande

Det er altafgørende, at brændeovnen er installeret med de rette sikkerhedsafstande. I Bygningsreglementet er der en række krav og regler i forhold til afstand til brændbare og ikke-brændbare materialer. Her fremgår det, at det ikke-brændbare gulv skal gå minimum 300 mm foran brændeovnen og 150 mm ud på hver side af brændeovnen.

Brændeovnen må desuden ikke stå for tæt på brændbare materialer. I Bygningsreglementet står der, at afstanden til brændbare materialer skal være minimum 30 mm, hvis overfladetemperaturen er mellem 85-100 grader, og 50 mm, hvis overfladetemperaturen er mellem 100-150 grader.

Brændeovnsgitter og gulvplade

Braendeovn med pejsegitter

Da der er risiko for brandfare, hvis gløder fra ilden antænder et brændbart gulv, er det vigtigt, at du har en gulvplade, som kan beskytte gulvet. Dette gælder blandt andet, hvis du har et trægulv. Her er det vigtigt, at du investerer i en gulvplade i et ikke-brændbart materiale, som har de rette mål i forhold til de krav Bygningsreglementet stiller vedrørende ikke-brændbart gulv.

Når brændeovnen er i brug, kan overfladen blive varm. Derfor er det en god idé at have et brændeovnsgitter foran ovnen, der forhindrer børn og kæledyr i at komme for tæt på. Brændeovnsgitteret kan med fordel placeres rundt om gulvpladen.

Anvendelse af brændeovn

En korrekt anvendelse af brændeovnen er vigtig for at sikre en optimal og sikker afbrænding. Fyrer du forkert, øger du risikoen for forurening. Derfor er det vigtigt at fyrer korrekt, så der ikke udledes nogen skadelige partikler.

En korrekt anvendelse af brændeovnen indebærer blandt andet, at du kun bruger tørt og rent brænde. Bruger du vådt brænde, risikerer du, at der forekommer for meget sod i skorstenen, hvilket kan øge risikoen for skorstensbrand.

Derudover er det vigtigt, at du fyrer op i brændeovnen ved at sætte ild til de små stykker brænde, og at du tænder fra toppen, så flammerne bevæger sig nedad. Sørg desuden for en optimal lufttilførsel samt en høj temperatur i brændeovnen. Dette er med til at sikre, at du får en bedre forbrænding, mindre sod og færre skadelige partikler.

Vedligeholdelse af brændeovn

En god vedligeholdelse er også med til at sikre, at brændeovnen fungerer optimalt, og at der ikke opstår nogen sikkerhedsrisici. Vedligeholdelse af brændeovnen indebærer blandt andet, at du skal sørge for at tømme askeskuffen for at sikre en optimal lufttilførsel. Derudover skal der fjernes aske i den øvrige del af brændeovnen. Dette kan du gøre med en speciel kost, der er beregnet til formålet.

Ved rengøring af brændeovnen skal du også rengøre brændeovnens glas for at fjerne snavs og sod. Her kan du bruge en fugtig klud eller glasrens til at få glasset pænt igen. Det anbefales desuden at få et servicetjek af brændeovnen ca. hvert andet år for at sikre, at brændeovnen fungerer optimalt, og for at få lavet eventuelle justeringer og forbedringer på brændeovnen.

Skorstensfejning

Foruden regelmæssig vedligeholdelse er det også vigtigt at få skorstenen renset af en skorstensfejer, som fjerner sod og snavs. Hvor ofte skorstenen skal renses, afhænger blandt andet af, hvor ofte brændeovnen bruges. Det er skorstensfejeren, som afgør, hvor ofte skorstenen skal renses, men typisk vil det være én gang årligt.