Det gør du, hvis tilstandsrapporten indeholder uventede fund af skader
Boligkøb er en af de større, hvis ikke den største, investering du kan foretage dig. Med valg og køb af ny bolig kommer en række af vigtige ting, du skal forholde dig til, og tage stilling til, og det kan nemt blive både udmattende og hårdt.
Er du og din familie på jagt efter drømmeboligen, vil I når I har fundet en interessant bolig, få mulighed for at få en tilstandsrapport af boligen. Tilstandsrapporten er en rapport, der belyser boligens overordnede tilstand, så du som køber ved, om du har lyst til at gå videre i boligprocessen. Men nogle gange indeholder tilstandsrapporten uventede ting, som du ikke havde set komme. Selvom det kan være en stressende og træls oplevelse, er det vigtigt at se nærmere på disse skader. Derfor får du her et par gode råd til, hvordan du håndterer uventede skader.
Hyr en professionel håndværker
Hvis der er mange skader i tilstandsrapporten, eller blot skader du ikke havde regnet med, kan det være en god idé at hyre en professionel håndværker eller bygningssagkyndig. Men en grundig gennemgang af de forskellige skader, får du et overblik over, hvad det vil koste at reparere og du sikrer dig samtidig, at tilstandsrapporten ikke har nogle fejl eller mangler. Vil du være helt sikker, så bær du få en grundig gennemgang af hele boligen og ikke kun de skader, du vil vide mere om.
Tegn en ejerskifteforsikring
Når du har fået din tilstandsrapport for din måske kommende bolig, og herefter opdager uventede fund, kan det være en god idé at researche på, om der er garantier eller forsikringer, der dækker dette. Det kan eks. være en ejerskifteforsikring. Med en ejerskifteforsikring bliver du som køber meget bedre stillet, end hvis du ikke har tegnet en sådan forsikring. Ejerskifteforsikringen er din garanti for, at du ikke risikerer at hæfte for uopdagede fejl i boligen. Med denne forsikring bliver det sælgers ansvar at udbedre eventuelle skader og mangler, der først findes efter boligkøbet.
Snak med din boligadvokat
Det er de færreste, der har helt styr på, hvordan de skal forholde sig, hvis der opstår problemer med tilstandsrapporten eller andre uforudsete ting. Derfor vil det altid være anbefalelsesværdigt at få fat i en god boligadvokat i processen. Du skal bruge advokaten alligevel, så hvorfor ikke tage ham med på råd? En boligadvokat kan rådgive dig og hjælpe dig igennem processen, så det bliver lettere for dig at tage stilling til boligkøbet.
Forhandl om prisen
Uventede skader på boligen eller lign., kan også være genstand for en god forhandling af boligens pris. Her er det en god idé at være opmærksom på, hvad det evt. vil koste i reparationer, hvis du ønsker et nedslag i prisen. Der er dog ingen garanti for, at sælger vil gå med til en lavere pris, og så må du vurdere, hvad du så kan og vil gøre.
Få udbedret skaderne
Når du og familien er nået til enighed, om det skal være den bolig eller ej, og når du har drøftet alt med sælgeren, er det vigtigt at få udbedret skaderne på boligen. Jo hurtigere, jo bedre. Får du ikke repareret skaderne, kan det medføre svigt af andre elementære dele af boligen, og i sidste ende kan det blive endnu dyrere, end først antaget. Så uanset om det er en vandhane, der skal skiftes eller et tag, der skal repareres, bør du/sælger få det gjort hurtigst muligt.