Sådan vedligeholder du din varmepumpe

Der er mange fordele ved en varmepumpe. De største og bedste af dem må være den store besparelse i varmeregning og på miljøet. Men udover dette er varmepumpen også stort set uden vedligeholdelse, alt efter hvilken varmepumpe, du vælger.

Men selvom den er det, er det stadig en god idé at passe godt på din varmepumpe, så den holder mange år endnu. Derfor får du her 3 gode tips til, hvordan du bedst passer på og vedligeholder din varmepumpe.

Rengøring af luft-til-luft varmepumpen

En installation af varmepumpe er et rigtig fornuftigt valg for flere boligejere. Har du ikke kastet dig ud i varmepumpe endnu, er tiden måske inde til at gøre det. Hvis du allerede har investeret i en varmepumpe, så skal du selvfølgelig også sikre dig, at den holder i mange år. Det gør du bedst ved en smule vedligeholdelse. En af tingene du bør gøre ved din varmepumpe er at sørge for, at luften ikke bliver blokeret. Det er typisk kun på luft-til-luft varmepumper, at du skal gøre dette. Her skal du fjerne eventuelle blade, som har fået forvildet sig ind i pumpens udvendige del. Når du fjerner bladene, sikrer du dig, at luften til pumpen ikke blokeres. Alt efter vejret og placeringen af pumpen bør du gentage dette med jævne mellemrum, særligt om efteråret, hvor bladene har det med at blæse mere rundt end om foråret.

Det er ikke kun din varmepumpes udedel, som har godt af en lille ”rengøring”. Det har indedelen også. Her skal du bl.a. tjekke om på, om dine filtre er støvede eller snavsede. Er de det, kan du nemt åbne lågen og tage filtrene forsigtigt ud. Sluk pumpen, inden du tager dem ud. Herefter kan du så støvsuge dem eller vaske dem med sæbe, hvis de er meget snavset. Når de er rengjort, sætter du dem forsigtigt ind i varmepumpen. Husk at tænde for pumpen igen. Sørger du ikke for regelmæssig rengøring af varmepumpen, risikerer du, at støvet finder vej længere ind i pumpen, hvilket påvirker varmen og funktionen af pumpen.

Få et serviceeftersyn hvert år

eftersyn af varmepumpeHar du en luft-til-vand varmepumpe, er der stort set ingen vedligeholdelse eller rengøring, som du selv skal stå for. Derimod skal du have fat i en autoriseret installatør, som kan foretage et eftersyn på pumpen en gang om året. Med et serviceeftersyn bliver varmepumpen tjekket grundigt igennem for at sikre, at den fungerer optimalt. Skal den rengøres eller lign. vil det være installatøren, som ordner dette.

Er det en luft-til-luft varmepumpe, du har, så er det kun nødvendigt med et årligt serviceeftersyn, hvis din pumpe indeholder mere end 1 kg. kølemiddel. Gør den ikke det, kan du vente med at få eftersyn til efter 2 år. Her er det også en autoriseret installatør, du skal have fat i, som kan se pumpen grundigt efter.

Det er altid en god idé at få tjekket sin varmepumpe regelmæssigt igennem, uanset hvilken type, der er tale om. Dette for at sikre, at din pumpe holder i mange år uden nedbrud, samtidig med, at du får det mest optimale ud af varmen fra pumpen.