Stigende energipriser: Sådan får du et lavere energiforbrug

Stigende energipriser

Energipriserne er de seneste måneder steget markant, hvilket har ramt rigtig mange danske familier på pengepungen. Særligt de familier, som opvarmer boligen med naturgas eller elvarme har fået en ekstra høj regning, da priserne på gas og el er eksploderet det seneste stykke tid.

De stigende energipriser skyldes mange forskellige faktorer. Efter Coronakrisen har der været en stigende efterspørgsel på energi, samtidig med at udbuddet er faldet. Derudover får Vesteuropa leveret mindre gas fra Rusland, hvilket også har betydning for energipriserne.

Det er dog ikke kun dem der bruger naturgas eller el til opvarmning, som bliver ramt økonomisk af de stigende energipriser. Alle der bruger strøm i husholdningen såvel som til underholdning kan risikere at få en højere elregning.

Vi giver dig derfor en række gode tips til, hvordan du kan få et lavere energiforbrug og spare penge på el- og varmeregningen.

Skru ned for temperaturen i boligen

En af de måder du kan sænke dit energiforbrug på, er ved at skrue ned for varmen i boligen. Skruer du bare én grad ned for temperaturen, kan du nemlig spare omkring 5% på dit varmeforbrug. Der kan derfor være en hel del at hente ved at skrue et par grader ned for temperaturen i boligen.

Hvis du har åbne rum eller flere radiatorer i det samme lokale, kan det desuden være en god idé at sætte termostaten på det samme, så du udnytter varmen bedst. Husk også at skrue ned for varmen, når du sover, og når du ikke er hjemme.

Begræns brugen af TV og computer og undgå at sætte på standby

De fleste danskere har både computer og TV i hjemmet, og nogle har måske endda mere end ét. Både TV’et og computeren bruger dog en masse strøm, og udgør derfor også en stor del af elforbruget. Vil du gerne sænke dit energiforbrug, kan det dermed være en god idé at begrænse brugen ved at se mindre TV og spille mindre computer.

Når du er færdig med at bruge computeren og Tv’et, er det desuden vigtigt, at du husker at slukke for kontakten. Hvis Tv’et eller computeren er sat på standbyfunktion, bruger de nemlig stadig strøm. Du kan derfor spare omkring 10-15% på dit elforbrug ved at huske at slukke helt og sørge for, at den lille røde lampe ikke længere lyser.

Mand spiller computer

Skift din opvarmningsform

Opvarmer du din bolig med et oliefyr, naturgasfyr eller elvarme, kan det være en god idé at overveje at skifte til en anden opvarmningsform. Der kan nemlig være mange penge at spare, hvis du skifter til jordvarme eller fjernvarme.

Kan du ikke få tilslutning til fjernvarme, og har du ikke plads i haven til at få anlagt et jordvarmeanlæg, kan en installation af varmepumpe være et rigtig godt alternativ. En luft til vand varmepumpe leverer varme til rumopvarmning og opvarmning af brugsvand, og er både en energieffektiv og klimavenlig opvarmningsløsning.

Spar på det varme vand

Prisen for varmt vand er en del dyrere end koldt vand. Faktisk koster varmt vand næsten det dobbelte for 1 m3 vand. Der er derfor rigtig meget at hente både i forhold til vand- og varmeforbruget, hvis du skruer ned for det varme vand.

Det kan du blandt andet gøre ved at mindske forbruget af det varme vand ved fx at tage kortere bade og huske at slukke for det varme vand, mens du sæber kroppen ind i badet og vasker hænder. Eventuelt kan du skifte til en vandbesparende bruser eller vandhane for at spare på det varme vand.

Sørg for at fylde opvaskemaskine og vaskemaskine

En anden måde du kan spare på det varme vand og samtidig også spare på strømforbruget, er ved at sørge for at fylde opvaskemaskinen og vaskemaskinen helt op. På den måde behøver du ikke at køre maskinen så mange gange, og du bruger derfor mindre varmt vand og mindre strøm.

Derudover er det en god idé at vælge at køre vaskemaskinen og opvaskemaskinen på kortere programmer og ved en lavere temperatur. Ved at vaske ved lavere temperaturer bruger maskinen mindre strøm, og du kan derfor spare en del på elforbruget.