Har du ubalance i underlivet?

digg-dk-har-du-ubalance-i-underlivet-703x336

Mange kvinder tror, at udflåd og kløe i underlivet er et tegn på svamp, men det er ikke altid tilfældet. Alle kvinder i den fødedygtige alder har nemlig normalvis lidt sekret fra skeden. Sekretet lugter typisk ikke og er enten hvidt eller klart. Det har flere forskellige funktioner som for eksempel at rense slimhinderne og virke som smøremiddel ved samleje og tilmed hjælpe sædcellerne med at finde sin vej ind i livmoderen.

Der findes mange forskellige slags bakterier i skeden. Hvis man oplever ubalance i sit underliv, skyldes det, at bakterierne ikke formår at leve i en balance med hinanden. Hvis de ikke gør det, beskytter de ikke mod betændelse med skadelige bakterier og mikroorganismer. En af de bakterier der er med til at holde skeden i balance er mælkesyrebakterier.

Betændelse i skeden

Bakterier, svamp og virus er bare nogle af de ting, der kan forårsage betændelsestilstand i skeden – også kaldet skedekatar. Symptomerne på skedekatar er ofte lugtende udflåd, kløe og svie samt smerter når man urinerer. Den hyppigste årsag til betændelse i skeden er bakteriel vaginose.

Bakteriel vaginose opstår når der kommer ubalance mellem skedens bakterier. Det sker ofte ved at mælkesyrebakterierne forsvinder, og der kommer flere af de andre bakterier – altså en ubalance. Når antallet af mælkesyrebakterierne falder stiger pH-værdien, hvilket går udover den naturlige beskyttelse mod betændelse.

De mest almindelige symptomer på bakteriel vaginose er:

  • Tyndt og gulligt udflåd
  • Ildelugtende udflåd
  • Irritation og ubehag i skridtet

Man kan få diagnosen om bakteriel vaginose hos lægen, men der findes også hjemmetests hvori man kan måle sit udflåds pH-værdi.

Skab balance med mælkesyrebakterier

digg-dk-har-du-ubalance-i-underlivet-tekstbillede-703x336

Mælkesyrebakterierne er nogle af de vigtigste bakterier i kroppen, da de omsætter kulhydrater og andet organisk materiale til mælkesyre. Mælkesyren skaber balance i tarmfloraen, og påvirker og stimulerer celledelingen på tarmens inderside. Derudover regulerer den pH-værdien, så den er modstandsdygtig over for skadelige svampe og bakterier, der kan være skyld i betændelsestilstande.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at man har balance i underlivet. Man kan bruge mælkesyrebakterier til at forebygge ubalance. De findes både som kosttilskud og som stikpiller, og har til formål at få kroppen i balance. Her er der altså både tale om underlivet, så man undgår intimsvamp, men også tarmfloraen, så man undgår eksempelvis forstoppelse eller diarré. Derudover gør mælkesyrebakterierne også immunforsvaret stærkere.

Mælkesyrebakterierne findes også ofte i intimsæbe eller i Vivag kapsler, og er altså tilgængelige i håndkøb. Man kan dog også indtage de gode bakterier gennem fødevarer som for eksempel syrnede mælkeprodukter som eksempelvis A38 og soyabønnepasta.

Det er dog ikke kun voksne, der kan have gavn af et tilskud af mælkesyrebakterier i hverdagen. Undersøgelser har vist, at spædbørn med kolik kan have glæde af bakterierne. De skaber nemlig balance i deres fordøjelsessystem, danner vigtige vitaminer, og gør det nemmere for barnet at optage de næringsstoffer, som de får gennem amningen.

En af årsagerne til kolik er nemlig luft i tarmen, og dette skyldes ofte en ubalance i bakteriesammensætningen. Der findes derfor mælkesyrebakterier i dråbeform, som kan skabe en balance af gode og dårlige bakterier, og dermed være med til at nedsætte diarré, gylp, opkast og mavesmerter, som er nogle af de primære årsager til kolik.