Det skal I overveje, når I vil flytte til noget mindre

Den største årsag til, at folk flytter fra deres nuværende hjem er pladsmangel. Der er simpelthen ikke plads til deres børn, og de drømmer om et ekstra badeværelse til teenagerne og en større have.

Men når børnene ikke længere bor hjemme, eller det er svært at komme op ad trapperne til 1. salen, og haven er uoverskuelig at vedligeholde, ja så vælger mange ældre at flytte til noget mindre. Med alderen bliver det for rigtig mange nemlig mindre nødvendigt at have et stort hus med flere værelser. Det kan også være, at jeres økonomiske situation har ændret sig, og I derfor gerne vil bo i noget mindre og dermed have mere luft i økonomien.

Det kan måske være svært at finde ud af, hvad der er det rigtige for jer, så derfor er her nogle ideer til, hvad I skal overveje, inden I sætter ’til-salg’ skiltet i græsset.

Rækkehus, etplanshus eller lejlighed?

Det første I bør tænke over, når I gerne vil flytte i noget mindre er, i hvilket område I vil bo, og hvilken boligtype I gerne vil flytte i. Måske vil I blive boende i det område I allerede bor i, eller måske vil I tættere på børn/børnebørn. Hvis I er gået på pension, er mulighederne lidt større, da I ikke skal tage hensyn til beliggenheden af en arbejdsplads.

Bor I i en villa med 1. sal, kan det være, at I ønsker at flytte til et etplanshus. Fordelen ved disse huse er, at der ikke er nogle trapper at bevæge sig op ad, når I bliver ældre. Der findes desuden også nyere og mere moderniserede etplanshuse, som kan være en fordel, hvis I ikke længere ønsker at reparere og lave forskellige ting på boligen hele tiden.

Et rækkehus findes i både et og to plan, og er ofte ikke ret store. Det kan derfor være en ideel løsning til jer. Her bor I meget tæt på naboer, hvilket kan være en fordel, hvis I gerne vil have nogle at snakke med eller have nogle tæt på. Derudover er rækkehusenes grundareal også betydeligt mindre, hvilket betyder, at I vil få en mindre bolig, mindre have og billigere ejendomsskat.

En lejlighed kan være en måde at slippe for alt bøvlet med at ordne have eller vedligeholde et hus. Her er det foreningen, der skal tage sig af dette, og det kan være en fordel, hvis I ikke orker det. En lejlighed vil også ofte være mindre end et stort hus, og I slipper for trapper, have og lignende.

Hvad skal I have med?

Det er naturligt at skille sig af med nogle af de ting, I har samlet sammen gennem årenes løb, når det er tid til at flytte. Når I vil flytte i noget mindre, er der højest sandsynligt nogle møbler eller nipsting, som ikke er nødvendige at have med, eller der ikke er plads til i den nye bolig.

Det kan være svært at skille sig af med ting, som har en masse minder. Dog er det vigtigt, at I vælger at tage de ting og møbler med, som skaber en positiv stemning hos jer. Tal sammen om jeres behov for de ting, I gerne vil have med, og spørg børnene om der er noget, de gerne vil have i stedet for at smide det ud.

En ejendomsmægler kan hjælpe

Når I har besluttet jer for beliggenhed og/eller boligens størrelse, er det en god idé at tage kontakt til en ejendomsmægler. Vælg en ejendomsmægler i det område I gerne vil bo i. En lokal ejendomsmægler har som regel et godt og solidt kendskab til området og de boliger, der er til salg.

F.eks. vil en ejendomsmægler i Auning have et godt kendskab til lige netop denne østjyske by og kan derved give jer de bedste råd med på vejen, når I gerne vil flytte. Ejendomsmægleren sikrer jer en tryg handel, og kan hjælpe jer med at finde jeres drømmebolig i den tredje alder.