Kend forskellen på hårkur og balsam – hvornår skal du bruge hvad?

De fleste af os vil gerne passe så godt som muligt på vores hår. Og selvom de fleste formentlig godt ved, hvad en balsam er, er der stadig nogle som er i tvivl, om balsam og hårkur egentlig er det samme. Eller om det ene produkt kan erstatte det andet. Det er ikke tilfældet, og nedenfor kan du læse mere om forskellen på de to produkter, og om hvorfor de hver især er uundværlige i jagten på en god hårdag.

Hårkur

En hårkur er lavet med det formål at pleje håret i dybden, så du kan opretholde et sundt og smukt hår. Hårkuren påføres i håndklædetørt hår, efter du har vasket håret rent med shampoo. Når du følger denne rækkefølge, så vil hårets skællag være åbent efter vask, og dermed bliver det nemmere for hårkuren at trænge ind i håret og give det optimal pleje. En hårkur er et produkt, du bør bruge 1-2 gange om ugen, hvis du vil sikre dig et sundt hår. Hårkuren er med til at genopbygge og reparere skadet hår, den fugter håret, gør det blødt og plejer hårstrået i dybden. Derfor er det en uundværlig del i en god hårplejerutine, fordi det kan gøre underværker for dit hår.

Balsam

En balsam er et plejeprodukt, du påfører håret efter hver vask. En balsam er med til at gøre dit hår nemmere at rede ud og samtidig gør det også håret mere blødt. I nogle tilfælde kan det endda også gøre håret mindre kruset. En balsam skal som regel sidde i håret et par minutter for at få den optimale virkning. Balsammen påvirker hårets ydre hårstrå, og lukker skællagene, som har åbnet sig ved hårvasken. Derfor er det enormt vigtigt, at du bruger balsam hver gang, du vasker hår. En balsam er således ikke et dybdevirkende produkt, men fungerer kun på overfladen.

Hvilken hårkur og balsam skal du vælge?

Der findes et hav af forskellige typer hårkur og balsam, hver med sit formål. Derfor er der heller ingen gylden regel til, hvilken du skal bruge, da det også afhænger af din hårtype. Det vil dog som udgangspunkt næsten altid være en fordel at vælge en hårkur som er beregnet til skadet og ødelagt hår. På den måde sikrer du dig, at håret får optimal pleje og beskyttelse.

Når du skal vælge din hårkur, bør du også sikre dig, at den ikke indeholder en masse skadelig kemi. Gå efter en hårkur uden parabener, silikoner, sulfater eller parfume. Det er alle sammen ingredienser som ikke gør noget godt for dit hår. Silikonerne kan gøre håret blødt, men det fungerer som en slags hinde, og gør derfor ikke håret blødt i dybden.

Du bør også se efter de gode ingredienser som eks. proteiner til at genoprette håret eller olier som også styrker og plejer håret.

Du kan med fordel se på Ecooking som har lavet en hårkur uden sulfater, som plejer håret i dybden. Hårkuren er endda lavet til dem, der ikke gider bruge lang tid i badet, da den kun skal sidde i håret i to minutter. Du kan evt. supplere hårkuren med en balsam fra Ecooking, som kan afslutte hårrutinen med en omgang volume eller glans.