Motion mindsker risikoen for hæmorider
Mange mennesker holder de lidt pinlige lidelser for dem selv, da mange af den slags lidelser kategoriseres som et tabu. Herunder blandt andet hæmorider. Det er der dog ingen grund til, da der faktisk er mange mennesker der lider af hæmorider. Op mod 50% af alle danskere kommer på et tidspunkt i deres liv til at stifte bekendtskab med lidelsen. Der findes dog måder hvorpå man kan forebygge hæmorider og undgå forstoppelse – blandt andet ved at motionere og spise sundt.
Hvad er hæmorider?
Det er en meget almindelig og godartet tilstand, men den fører smerte og blødning med sig. Hæmorider er udposninger af blodårer i endetarmen. Det er forskelligt hvor generende hæmorider kan være, da det hænger sammen med størrelsen. Det er altså forskelligt hvor ramt man er, og hvor smertefuld tilstanden bliver.
Tilstanden opstår, når der er øget tryk i blodårerne, som har til formål at fragte blod til hjertet. Nogle af de tilstande som kan føre til hæmorider er blandt andet:
- Forstoppelse
- Tungt arbejde
- Kraftigt pres ved afføring
Når man først har været plaget af tilstanden, vil man opleve at symptomerne bliver ved med at vende tilbage. Så på trods af, at den er godartet, vil den ofte udvikle sig til en kronisk tilstand.
Der findes dog heldigvis måder hvorpå man kan forebygge hæmorider, og der er desuden en lang række behandlingsmuligheder, hvis skaden først er sket.
Det kan du gøre
I bund og grund handler det om at leve sundt og dyrke motion, så man opretholder en god balance i tarmsystemet. På den måde undgår man også forstoppelse, som ofte er årsagen til at man får en hæmoride. Du kan blandt andet undgå forstoppelse ved at:
- Opretholde væskebalancen og drikke rigeligt væske
- Spise fiberrig kost
- Have gode afføringsvaner
- Undgå tunge løft
- Undgå at stå oprejst i for lang tid af gangen
- Sørge for at få rigeligt med motion
Der er altså måder hvorpå man kan forebygge hæmoriderne, og samtidig holde sin krop sund og i balance. Hvis man alligevel oplever symptomer på hæmorider, kan man benytte sig af forskellige behandlingsmetoder.
Behandlingsmuligheder
Metoden man benytter til behandlingen afhænger ofte af hæmoridens størrelse og grad. De opdeles nemlig typisk i fire forskellige grader alt efter hvor store de er.
Mange oplever en god effekt gennem lokalbehandling med eksempelvis hæmoride creme. Cremen får blodårerne til at trække sig sammen, og dæmper samtidig betændelse, lindrer smerten og mindsker kløen, der ofte opstår. Man kan også benytte stikpiller, men disse er ofte ikke så effektive, da de ofte forbigår det område, hvor de skal virke.
Udover hæmoride creme og stikpiller kan man også modtage kirurgisk behandling. Dette bliver for det meste brugt, hvis hæmoriden er større og mere smertefuld. Der findes flere forskellige kirurgiske metoder, men de mest brugte er enten en åben operation eller den såkaldte gummielastikmetode.
Før man kan fastslå behandlingsmetoden, er det vigtigt at finde ud af hvilken grad hæmoriden kategoriseres under. Der er altså mange muligheder for behandling, men tilstanden er smertefuld og kan, som før nævnt, blive kronisk. Derfor er det en god idé at sikre sig at motionere og spise sundt for at opretholde kroppens balance.